Турция отзова посланика си от Израел за консултации поради хуманитарната криза и продължаващите израелски атаки в Газа, съобщи турското външно министерство в събота.

Анкара обяви решението си в навечерието на посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който е на обиколка в страните от Близкия изток. Първият американски дипломат се срещна с арабски колеги в йорданската столица Аман в събота, след като посети Израел ден по-рано.

Традиционен съюзник на Палестина, Турция постепенно подобряваше отношенията си с Израел. Тази тенденция обаче се обърна след старта на войната между Израел и "Хамас", провокирана от нападението на бойци на терористичната организация на 7 октомври.

Ердоган от самото начало на конфликта втвърди тона си както срещу Израел, така и срещу неговите западни поддръжници - особено Съединените щати. Турското външно министерство оповести, че посланик Сакир Озкан Торунлар е бил отзован за консултации "с оглед на разгръщащата се хуманитарна трагедия в Газа, причинена от продължаващите атаки на Израел срещу цивилни и отказа на Израел да прекрати огъня".

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа твърди, че близо 9500 души - предимно жени и деца - са били убити оттогава при израелските удари и засилващата се наземна кампания (информацията на терористичната групировка няма как да бъдат обективно проверени, нещо повече - има множество доказателства, че "Хамас" преувеличава в пъти данните за убити и ранени - бел. ред.).

Ердоган заяви пред репортери, че посочва израелския премиер Бенямин Нетаняху лично за отговорен за нарастващия брой на цивилните жертви в ивицата Газа.

"Нетаняху вече не е човек, с когото можем да говорим. Ние го отписахме", цитираха турските медии думите на държавния глава.

По-рано Израел изтегли всички дипломати от Турция и други страни от региона като предпазна мярка за сигурност. Израелското външно министерство заяви миналия уикенд, че "преоценява" отношенията си с Анкара заради все по-разгорещената реторика на Турция относно войната между Израел и "Хамас".

Ердоган уточни, че Анкара не прекъсва напълно дипломатическите отношения с Израел.

"Пълното прекъсване на връзките не е възможно, особено в международната дипломация", каза Ердоган и допълни, че Нетаняху е загубил подкрепата на израелските граждани. "Това, което той трябва да направи, е да направи крачка назад и да спре това".