Знам, че утре са избори и всички сте много чувствителни. Муха да бръмне, ще се обиди някой. Но имам добра новина за вас – и като минат изборите, пак ще сте си така. Нервни, кисели и все обидени от нещо. Няма начин в тия woke-времена. За незнаещите пояснявам – woke означава силно политически информирани и ангажирани хора срещу всякаква, но особено расистка, сексистка и социална дискриминация.

Сега като поясних и се замислям – неинформирани дали не обижда някого? Не бих искала да обидя никого, в крайна сметка всички искаме да приличаме на младите, за да ни бъркат с тях. И понеже вече ми е по-трудно да клеча залепена с часове на твърдия асфалт в името на чистия въздух, а последният път, когато си слагах синьо в косата и безопасни игли по ушите, имаше кореком и слушахме музика от касетки, та предпочитам младежкото в мен да е вече предимно на думи.

Та може би не трябва да използвам думата неинформирани за хората, които са твърде тъпи, за да знаят за какво говоря, а да го заместя с нещо по-меко като хора, в неравностойно информационно положение. Тъпи ли казах? Извинете. Може би ще е добре за всеки случай да се извинявам във всеки абзац.

Та, наскоро „Дисни“ обяви, че ще преснима приказката за Снежанка, защото не била woke. От една страна Снежанка е снежно бяла, от друга страна, в приказката се говори за седем джуджета. „Дисни“ ще ги замени с един висок човек, който няма да е джудже, а „магическо същество“. На мен малко поне ми стана ясно защо приказното джудже е обидно, а приказното магическо същество не е обидно. Ако става въпрос за ръста, то Малечка Палечка, всички великани, джинове, жабешки принцове, дракони и прочие вълшебен свят с некласически размери също трябва да бъдат подменени. Каква скука ще настане!

Макар че има някои работи в приказките, които наистина може да бъдат преосмислени. Например да останем на Снежанка. Значи, тя може да е бяла, а може и да не е бяла, но определено е тъпа като гьон. Или как може да наречем това, че тя купува три пъти боклучави предмети от една и съща вещица и всеки път тия предмети едва не я убиват. Само благодарение на седемте джуджета тя се отървава от смъртта първите два пъти. Обаче това не я спира да отхапе от ябълката, която същата въпросна съмнителна госпожа й подава третия път. Ами то тригодишните знаят, че не бива да хапват всичко, което непознати им подадат, а Снежанка, дето е принцеса, поне на 18 години е, пък и са я образовали в двореца... и не знае. Значи е глупава. Също така имам определени неприятни мисли и за принца. Извинете, но в кое време е било нормално принц да мине покрай ковчег с труп и да се влюби в покойната?!? Това и по времето на братя Грим и днес си е углавно престъление и извращение. Обаче притеснява ли ги това джуджетата? Не! Те живота са си давали за момичето в саркофага, а първият мъж, който минава покрай бездиханното й тяло и възкликва: „Леле, какъв як труп, може ли да си го взема в къщи?“ получава съгласието им. Ма даже едно гласче на съмнение няма. По тоя въпрос трябва да помислят в „Дисни“.

Същата история и със Спящата красавица. Тя е в кома от сто години, а разни принцове минават покрай нея и я пипат, целуват... Това си е за metoo отвсякъде. На мястото на „Дисни“ ще преснимам и тази приказка и най-малкото ще накарам принца да иска разрешение от Спящата красавица преди да й се метне отгоре. А Красавицата и Звяра? Там пък девойката се влюбва в  същество с глава на бик и козина на мечка... И това го има в списъка със сексуални извращения, ако трябва да сме честни.

Те обаче по принцип принцесите в приказките имат някакво нездраво привличане към животните. Дай им на тях жаби, чудовища, вълци, мечки и дракони, като ги зърнат и нещо им става, не могат да се овладеят.  Също като принцовете и труповете в кома.

Сега, стигайки до тук, си давам сметка, че вероятно в горните редове съм нанесла безброй обиди на жабите, чудовищата, принцесите и братя Грим. Затова им се извинявам. Извинявам се и на мухата от началото на текста, защото не съм сигурна дали не е обидно за нея да твърдя, че бръмченето й е обидно. Така или иначе нито една муха не е загинала за написването на този фейлетон.