Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с палестинския президент Махмуд Абас по време на посещението си на Западния бряг днес, което не бе обявено предварително. Палестинската власт публикува снимки от срещата в Рамала в неделя.

Според говорителя му Матю Милър по време на срещата Блинкън е потвърдил ангажимента на САЩ да предоставят животоспасяваща хуманитарна помощ. Държавният секретар също така ясно заяви, че палестинците не трябва да бъдат насилствено разселвани. Според говорителя Абас е подчертал необходимостта от незабавно прекратяване на огъня.

Няколко арабски държави и Организацията за освобождение на Палестина призоваха за "незабавно прекратяване на огъня в Газа" след срещата с Блинкън. Самият той заяви, че трябва да се направи повече за защита на палестинските цивилни граждани, но също така осъди действията на „Хамас“, която управлява ивицата Газа и е класифицирана като терористична организация от САЩ.

Блинкън повтори призива си за хуманитарно прекратяване на огъня. Според САЩ това би дало възможност за доставяне на хуманитарна помощ в Газа и би подобрило условията за евентуално освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли подобно предложение на среща с Блинкън и заяви, че не може да има временно прекратяване на военните действия, докато не бъдат освободени всички заложници.

В неделя вечерта държавният секретар заминава на посещение в Турция. Според Държавния департамент на САЩ той иска да обсъди възможните пътища за постигане на "траен и устойчив мир в Близкия изток", включително "създаването на палестинска държава".