Решението за разполагане на командния център на НАТО в България е взето на срещата на върха в Уелс през 2014 г. Работата по създаването му е напреднала и вече е ясно, че в центъра, който ще е разположен в София, ще работят 40 души. Половината от тях ще са българи, а останалите – чужденци. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за БНР.

"Командният център, който НАТО смята да създаде в България, ще бъде настанен срещу "Пирогов", в сградата на бул. "Тотлебен" №34", твърди в. "Преса".
Сградата е популярна като МО- 2 и в него се намират съвместното командване на силите, ръководещо операциите на армията в страната и в чужбина, щабовете на пехотата, Военновъздушните сили и управлението на Военна полиция.

Ненчев обясни още, че няма нищо обезпокоително в създаването на такъв център.

„Това е част от рутинните действия в рамките на алианса. Ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки за реализирането на плана за действие за готовност на НАТО. Той е одобрен. Планът осигурява основата за адаптиране на НАТО към новата среда за сигурност и предизвикателствата, пред които сме изправени на този етап“, каза министърът след завръщането си от Брюксел. На среща на министрите на отраната от алианска в белгийската столица беше взето окончателно решение за създаването на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Центровете ще имат координационни функции при учения, преминаване и пребиваване на войски или при необходимост - от разполагане на сили за бързо реагиране.

На срещата на военните министри в четвъртък беше решено да се увеличи броят на силите на НАТО за бързо реагиране в Източна Европа – от 13 000 души сега на 30 000. Ще бъде създадено и специално звено от 5000 души, което да може да реагира в рамките на 48 часа. То ще се командва на ротационен принцип от Великобритания, Германия, Франция, Италия, Полша и Испания. Увеличаването на броя на лисите за бързо реагиране и създаването на координационни центрове в страните от Източна Европа са мерките на НАТО в отговор на ситуацията в Украйна и евентуална заплаха от Русия.

Той обясни още, че по време на срещата в Брюсел проучил дали и в останалите държави, в които ще има нови центрове на НАТО, имало натиск върху съответното министерство на отбраната и негативна реакция. „Нито един от колегите не изрази становище, безпокойство, че някой от съответната страна е против това, което се случва, че някои имат очакване за война. Говорих с румънския си колега и го попитах съвсем директно дали в Румъния има подобна съпротива, дали има еднозначна или многозначителна оценка по отношение на това, което се случва в Украйна и това, което се случва в Русия. Той ми каза, че това не е така, че подкрепата към действията на армията, към НАТО са близо 70-80%. Аз се чудя ние единствени ли сме“, коментира министърът.

"Оценките на министрите бяха, че се е усложнила средата на сигурност, т. е. има заплаха от несигурност, която идва от Изток и на второ място – от Юг и се взимат конкретни мерки, така че алиансът да се подготви да отговори на тези заплахи, но преди всичко при всяко обсъждане ние изхождахме от презумпцията, че алиансът е отбранителна организация", казаоще Ненчев.

"Ние сме в съюз с много по-добрата част от света и не бива да има съмнения в тази посока",  добави той.