Израел заяви, че започва следващия етап от офанзивата си за унищожаване на радикалната ислямска организация „Хамас“. Въоръжените сили са готови да атакуват терористите от „Хамас“ в техните подземни тунели и бункери в северната част на Ивицата Газа, съобщи говорителят на армията Ричард Хехт.

"Сега ще започнем да се приближаваме към тях."

Това означава, че те ще бъдат атакувани над и под земята.

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън САЩ се стремят да увеличат хуманитарната помощ за цивилното население в Ивицата Газа. "Работим усърдно, за да осигурим повече хуманитарна помощ за Газа и имаме съвсем конкретни начини да го направим", заяви Блинкън след среща с турския си колега Хакан Фидан в Анкара.

Впоследствие турските дипломатически кръгове съобщиха, че Фидан е поискал от Блинкън "незабавно" прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Трябва да се попречи на Израел да "атакува цивилни граждани" и да разселва хора в палестинската крайбрежна зона, съобщава турският външен министър.

Във връзка с това Блинкън обясни, че Вашингтон е наясно с "голямата загриженост" в Турция "за ужасните жертви" в Ивицата Газа.

Граничната охрана в Газа, която се контролира от радикалната ислямска партия „Хамас“, обяви, че граничният пункт Рафах е отворен само за евакуация на египтяни и чужденци, които са в списъците от 1 ноември. Всички, които не са включени в списъците за напускане, не могат да напуснат Газа през Рафах, поради постановление на египетските власти.

Израел приветства дошлата днес новина за разполагането на американска ядрена подводница.

„Винаги е добра новина да видим, че американците изпращат повече сили в региона“, каза Хехт. "Виждаме в това един вид възпиращ, стабилизиращ фактор в региона".

Наблюдателите виждат в новия район на разполагане на ядрената подводница намерението на САЩ да предотвратят разпространението на бойните действия.