Как в партията на Слави Трифонов контролират депутатите си, как Кирил Петков идва на тайна сбирка и обещава на отцепниците да станат от ПП, но Радостин Василев го държи диван-чапраз пред вратата и не отваря - да му покаже кой е шефът... И дори как самият Радостин Василев определял да се гласува ли "за" помощта за Украйна...

Тези и куп интересни детайли станаха ясни днес на делото срещу Радостин Василев, което започна по същество с разпит на свидетели. Заради битието на депутат то е подсъдно на Софийския градски съд, а за "по-символно“ тече в сградата на бившия Специализиран съд, десетилетен любимец на предишните управляващи.

Скандалът с Радостин Василев (преди да се отцепи от ИТН и после да се прилели към ПП, където пък имаше друг скандал и вече е независим депутат) избухна на 13 юни 2022 г. Тогава Тошко Йорданов – зам.-председател на ИТН, пусна запис, на който Василев заплашва депутатката от Долна Митрополия Христинка Иванова, че "ще я унищожи", че "бял ден няма да види“, че ще ѝ прати двама души в НС, които да ѝ напишат оставката като народен представител и пр.

Искането му - да напусне парламентарната група и парламента изобщо.

Това последва след обявеното по-рано същия ден отцепване на самия Радостин Василев и петима депутати, след като ИТН дръпна килимчето изпод "краката" на управлението на ПП, ДБ и БСП и изтегли министрите си. 

Делото срещу Радостин Василев е по члена за принуда срещу Иванова (чл. 143, ал. 1 от НК).

По онова време Василев е областен координатор на партията на Слави Трифонов за Плевен (и традиционен водач на листата), а Иванова, макар и назад в листата, влиза след поредица врътки. Например - самият Василев става министър на спорта, друг от ИТН отива за шеф на тотото, трети – шеф на базите към Министерския съвет, един се отказва по здравословни причини... И така идва нейният ред да встъпи в парламента.

Описаното днес от Иванова, меко казано, звучи отчайващо трагично за българския парламентаризъм.

На няколко пъти, запознавайки съда с краткото си битие на депутат, тя използва думата, че била „прикрепена“ към Деян Петков – друг депутат от Плевен и „момче за всичко“ на Радостин Василев.

Има възможност да обясни "прикрепването" - то било дори физическо. Каза, че я прикрепил Радостин Василев (когото на галено веднъж нарече Гела). После се оказа, че било разпоредено от главния секретар на партията Виктория Василева, но „под давление на Радостин“, че ще живее заедно с Деян Петков.

„На мен ми беше обяснено, че трябва да живея с Деян", каза жената.

Накрая пък стана ясно, че Деян Петков бил този, който всъщност ѝ обявил в парламентарната стая, че трябва да живеят заедно. Чак малко преди отцепването на част от хората от групата ѝ било предоставено самостоятелно жилище...

„Сутрин ставах с него, вечер си лягахме в едно жилище заедно! Когато съм на парламентарната скамейка, е до мен, пътувахме заедно, с приятелки съм била на кафе, а той – с нас. Това беше неотлъчно.“

Тя каза, че за нея било „ужас“ и че Петков си имал друго семейство.

На въпрос на адвокатката на Василев Ина Лулчева - запознала ли е някого от самото ръководство на партията с тревогите си, както и с това, че Радостин я заплашва, тя отговори, че си "има ред" и че... 

"Госпожо, това не е концерт по желание!"

Последното каза и за това, че депутатите на ИТН заемали комисии, без изобщо да желаят това. Например тя оглавила тази по младежта и спорта (жената е с образование на педагог, инженер и по психология, б.р.). Работата ѝ била там "да си мълчи", но "да има по-добра почва и по-добро представителство в Комисията, за да се прокарват решения, които са комфортни на министъра на спорта".

"Не стига, че съм била в комисии, които те са ми определили, но трябваше и да живея с Деян Петков – страшен за мене шок! С мъж непознат, мъж, който има друго семейство! Но така ни беше отредила съдбата – или по заръката на Радостин", каза.

В течение на времето се обърнала с проблемите си единствено към главния секретар Виктория Василева, но и тя била човек на Радостин. 

Не ми е посягал, ако това питате", каза Иванова на настоятелния въпрос на Лулчева защо се е страхувала толкова от Радостин Василев.

Но многократно по време на делото повтори, че се е страхувала от плевенския координатор.

Тя го описва, че "при него думата НЕ не съществува – той просто нарежда и иска да се изпълнява, той е много авторитарен. Неговото мнение и нещата, които е казал – това са закони. Никой не може да е на друго...  такова!"

Големият проблем възникнал, когато ИТН обяви, че напуска коалицията с ПП, ДБ и БСП (това съвпадна с момента, когато коалицията атакува свързвания с Таки частен контрол по границата и заговори за данъчно облагане на "Лукойл, но това е друга тема - бел. ред на Клуб Z). Тогава Василев "просто полудял".

"Той беше обезумял - дойде в нашата парламентарна стая, не беше съгласен с това, че ще загуби поста си. Не беше съгласен с това да оттегляме подкрепата към правителството. И неговото несъгласие рефлектираше върху всички – агресията, която изпитахме, с обиди и как не трябвало да напускаме тази коалиция – за да може да си запази поста на министър. За него беше много важно това!"

Иванова каза, че тя "винаги е била вярна на партията".

Извозване на депутати - само по локация

Първата кандърма била на 8 юни в кафето на НС. Според нея планът бил 15 души от партията на Слави Трифонов (по онова време - с 25 мандата, б.р.) да станат независими. И така да подкрепят правителството на "Продължаваме промяната" срещу обещано за тях "светло бъдеще".

Следващата среща била на 10 юни - съквартирантът Деян ѝ се обадил, че трябва да иде на среща. Тя тръгнала, без да знае накъде. 

В последния момент в движение им пратили локация - отишли в кв. "Витоша". Въпросният депутат, когото нарече Дидко, вече бил уведомен, че това е домът на Василев.

Там имало събрани съзаклятници, а след известно време да ги кандърдисва дошъл и Кирил Петков.

"Обясни (Радостин Василев), че се е разбрал с Кирил Петков за това отцепване - как за всеки един от нас ще бъде погрижено, ще ги приемат като хора, равни в ПП, ще бъдат предоставяни постове и места за водачи на листи и избираеми такива...

Недоумявах какво става – една група от хора, събрани и да решават някаква съдба за правителството, и за цяла България, за хората."

За всеки случай, когато накрая тогавашният премиер дошъл, Радостин "даже го накара да чака отвън - да се направи на важен, че той просто владее цялата ситуация".

Ролята на самия Петков, по думите на свидетелката, била, че... разказал своята автобиография и им казал, че трябва да са "лъвове, герои, да съхраним правителството и пр.".

Страхувала се какво може да последва от това – ако сподели с ръководството - Тошко или Слави Трифонов "една истина".

Втората среща, без предварително обявен адрес, била на 12 юни (ден преди прословутите пресконференции на отцепниците и контрапресконференцията на Тошковците, б.р.).

Тогава депутатката вече била в родната си Долна Митрополия и ѝ се обадил кадър на партията - че на 13-и трябва задължително да бъде в Плевен на обяд. „По нареждане на Радостин Василев ...“

Тя отишла, оттам я поели с кола към София.

Деян Петков отново „знаел локацията“, а тя допоследно не знаела накъде я возят.

Ексдепутатката обяви чистосърдечно, че не познава София, но минали покрай парк-хотел "Москва", после една бариера и се озовали в ресторант.

Там въпросният кадър на ИТН Венцислав Петков ѝ обявил, че трябва да участва в предстоящата пресконференция на Радостин и всички отцепници трябва да бъдат там.

Жената измислила да си тръгне от масата под претекст, че трябва да се облече за пресконференцията... И се прибрала вкъщи.

На последвалите позвънявания - вече обявила първо на Деян, а после и на Радостин Василев, че няма да присъства на "такова нещо", не е съгласна, няма защо да я притискат и т.н.

Именно тогава Радостин ѝ отправил "грозни заплахи – че "бял ден няма да види" и т.н. Явно вече моментът бил назрял и Христинка мигом изпратила направения запис на Тошко Йорданов.

"От самото начало не записвах разговора... Ошашках се, впоследствие започнах да записвам, защото вече имах притеснения за себе си, за живота си, за здравето си", каза тя.

Описва бившия министър и депутат че... "при него "не" няма, движи се в мутренски кръгове, "достатъчно е човек да е с власт, възможности и пари, за да може да си позволи абсолютно всичко".

"Казах му, че аз ПП няма да стана“...

Всичките тези показания самият Василев днес посрещаше от първия ред в съдебната зала ту с подскачане, ту със смях, ту с недоволно сумтене или подхвърляне на реплики.

Макар че през цялото време Иванова опитваше да избяга от директен отговор на въпроса - гласувала ли е като народен представител в зала или в комисията под давление на министъра - каквото той нареди, все пак даде пример: точно на рождения ден на Тошко Йорданов Василев им наредил в парламентарното кафе - ако се вземе решение да се изпраща помощ за Украйна (хуманитарна по онова време), "ако кажат да, аз да гласувам НЕ".

„Наруших и съня, и безпокойство... С кръвно съм. Просто се страхувам наистина от този човек - той е способен на всичко. Арогантен е, авторитарен е... и безброй много неща мога да изброя.“

- Срещали ли сте се със Слави Трифонов? - попита днес адвокат Ина Лулчева.

- Трябва ли да отговоря? Да...

- И с Тошко Йорданов ли сте се срещали?

- Ама аз ги познавам, аз съм оттам от 3 години - каза свидетелката.

Така и не стана ясно защо Иванова при всичките остри проблеми, които е имала, нито веднъж не е споделиля с някой от големите в партията. Това било, защото "искала да види докъде ще стигне".

Иначе днес експертиза потвърди, че на записа с Василев "няма данни за изменения от манипулации, монтажи, изтриване и пр."

Самият Василев пък предпочете да не дава обяснения.

Като свидетел – откъм страната на Христинка Иванова бе призован и Тошко Йорданов всъщност – Хаджитодоров, както е по лична карта.

По делото ще бъдат разпитани още свидетели, ще има и още експертизи.