Отцепникът от "Има такъв народ", а после и от "Продължаваме промяната" - Радостин Василев, вече е с повдигнато обвинение. 

То е за опит за принуда на т.нар. скандал с "депутатката Христинка".

Не му е наложена мярка за неотклонение, заяви Василев, днес независим депутат, на излизане от Софийска градска прокуратура, посочва Нова тв. Нарече обвинението "скалъпено". 

Както е известно през април главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Василев, който имунитет той сам даде впоследствие.

Става въпрос за стария случай с бившата депутатка на ИТН - Христинка Иванова, за която от партията на Слави Трифонов твърдяха, че е била сплашвана от Василев да се присъедини към групата отцепници, която се оформи около него с напускането на ИТН на кабинета "Петков".

От съобщението на обвинението ставаше ясно, че предложението за сваляне на имунитета на Василев е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. Т.е. преди близо година.

"В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК". В превод: "Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години." "Опитът е започнатото изпълнение на умишлено престъпление, при което изпълнителното деяние не е довършено или макар и да е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици на това престъпление."

Хората на Иван Гешев събрали доказателства за тази близо година, че "на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х.И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание".

На 13 юни 2022 г. , малко след като Василев и няколко депутати от парламентарната група на ИТН депутати свикаха пресконференция, за да обявят, че напускат Трифонов, от партията свикаха контрапресконференция, за да представят неизвестната дотогава депутатка от групата си Христинка Иванова и да обявят, че е била сплашвана от Василев и тя да подаде своята молба. Пуснаха и запис от телефонен разговор между двамата, в който Василев казва: "Утре ще дойдат хора при теб да си подадеш молбата за напускане на Народното събрание". От ИТН обявиха, че сезират прокуратурата за заплахи. В отговор Василев заяви, че искал да й прати юристи, за да й помогнат да попълни заявление за напускане на ИТН.

Ако бъде признат за виновен, го грозят до 6 години затвор.