YouTube представи нови "интелигентни" функции за своите Premium абонати - очаквано включващи изкуствен интелект. Най-големият сайт за споделяне на видеа в Интернет е собственост на техногиганта Google, който бърза да навакса в областта на AI.

Една от новите функции включва чатбот, който може да отговаря на въпроси, свързани със съдържанието на видеоклиповете, които гледат абонатите. Този разговорен интерфейс ще позволи на потребителите да задават въпроси и да получават персонализирани препоръки за други подобни видеоклипове.

Освен това се въвежда инструмент за обобщение на коментарите под видеата - така вместо да четем хиляди мнения на други потребители, ще можем бързо да разбираме основните теми под популярните клипове.

За момента тези функции са достъпни само за Premium абонатите в САЩ, които ползват Android приложението на платформата. Няма да се включват автоматично, а само след активация от потребител. За момента функциите са експериментални, очаква се, че след няколко седмици ще започнат да бъдат достъпни и в други държави.

Целта на YouTube е тези функции да улеснят и създателите на съдържание, които по-лесно да откриват какви са предпочитанията на абонатите на техните канали.