Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

"Мотивите за оставка на председателя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушения на закона за класифицираната информация с неговия заместник. Мотивите са свързани и с проявяване на политически пристрастия, каквото право той няма. Мотивите са много сериозни", подчерта Денков.

Той каза, че е намерил мотивите с които е освободен предшественикът на настоящия председател.

"Мотивът е един единствен и той е, че е поискал дългосрочен отпуск. В сравнение с мотивите, които аз съм представил за прикриване на нарушения на закона, за политически пристрастия, това е много по-несериозен мотив. Мотивите са три страници, които са публикувани, днес ще публикуваме и другите, така че всеки ще може да сравни и да види за какво става дума", каза премиерът.

Той цитира чл. 105 от Конституцията, в който пише, че Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност. Член 7 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност казва, че министър-председателят осъществява общото ръководство на разузнавателната общност.

"Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и по закон. Отново той надхвърля правомощията си, а доводът, че иска някой да овладее службите е несъстоятелен, защото, когато се назначава следващият председател на ДАНС, той трябва да бъде съгласуван с президента".

Това подчерта Денков.

"Трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Няма начин председател на ДАНС да бъде човек, който не иска да работи с мен. Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако той не го направи, това означава, че ако не дай си Боже, стане нещо в сферата на националната сигурност, той ще носи отговорност", заяви премиерът. 

ЦИК не се справи с изборите

Според него е факт, че ЦИК не се справи този път добре с провеждането на изборите.

"ЦИК наруши Изборния кодекс, не изчака докрай срока за валидирането на машините. Но те са колективен орган, който не подлежи на административна и наказателна отговорност", каза Денков.

Според него заради това несправяне, трябва да се търси смяна на състава на ЦИК.

"Това трябва да го направи Народното събрание. Този състав на ЦИК е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга, този състав не отразява реалността в момента", допълни Денков.

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски и какво е неговото обяснение за обвиненията срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков каза, че вчера е разговарял с министъра, но той е отказал да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване.

"Разбирам това и не съм настоявал, но познавам достатъчно тези хора и твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни", заяви Денков.

По думите му трябва да се види как ще се развие разследването.

Машинното гласуване

От гледна точка на работата на Йоловски Денков отбеляза, че има една непоследователност и че на първия тур на изборите е бил даден повод от страна на Министерството на електронното управление, за да отпаднат машините.

"След това обаче имаше изключителна организация, за да може да се верифицират машините за втория тур", посочи Николай Денков.

Той подчерта, че Министерството на електронното управление е много активно в момента. Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления. Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които се очакват с години от хората, отбеляза премиерът. По думите му скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство.

"Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме", посочи Денков.

Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.