Трябва много ясно с партньорите в управлението да знаем къде са чертите, зад които не може да се преминава, в противен случай започваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим, защото зад нас стоят хората от център-дясно, каза пред парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Сглобката" трябва да се предоговаря или изпълнява", заяви Борисов.

И специално изтъкна, че ГЕРБ не е опозиция. Изказването му се излъчваше на живо във фейсбук.

Борисов изтъкна, че ГЕРБ не може да носи солидарно отговорност за решенията на правителството, след като няма министри и не навсякъде има зам.-министри. Затова той предложи всеки министър да се консултира предварително със съответната комисия в парламента, преди да предприеме някакво действие. Според Борисов в ГЕРБ не знаят предварително за много от инициативите на кабинета.

"Интересно защо след изборите има мерки, които предвиждат драстично да се увеличат данъците върху жилищата, коментира още Борисов. Ще има данъци с 40-50 процента вдигнати, в нашата програма ясно сме казали, че няма да позволим да се вдигат данъци, каза той.

И допълни:

"Нашият основен принцип е - колкото се изкарва, толкова се харчи. Това гарантира стабилност и устойчивост и е честно към младите хора - да не ги задължаваме след това да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит е лошо нещо, взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо". 

По думите му при положение, че ще се взима нов дълг, трябва да се говори къде ще отидат тези пари, дали ще има за проекти, на които ГЕРБ държат.

Борисов предложи да започнат да се провеждат регулярни срещи всеки вторник между представители на парламентарните комисии и ресорните министри. Целта според Борисов е да има повече координация при взимането на решения между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Изказването на Борисов дойде в резултат на няколко критики от кадри на ГЕРБ към представители на правителството. Излъчването обаче беше прекъснато, защото Борисов прецени, че е чуто достатъчно и партията му не трябва да се държи твърде опозиционно.