В ГЕРБ вече тече детайлен анализ на участието на партията в управлението, дали то да продължава и как, както и за работата на правителството по сектори и политики.

Това обяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова пред централата на ГЕРБ, където от сутринта тече заседание на ръководството и депутатите, които изобщо не се регистрираха в парламента, така първото заседание след изборите пропадна.

Според Атанасова днешната сбирка ще продължи още няколко часа, а в следващите дни анализът ще продължи на национално ниво. Кулминацията ще е в събота, когато анонсираното вече от Бойко Борисов съвещание ще се проведе във Велико Търново. 

„Подкрепата, която дадохме за правителството се основаваше на управленска и законодателна програма. Управленската програма е за 18 месеца. В момента анализираме дали се изпълняват всички записани ангажименти в нея. Анализът ще продължи няколко часа. Има сектори, в които е налице трайно неизпълнение на ангажиментите в управленската програма. Не искам сега се конкретизирлам кои са те", рече Десислава Атанасова.

"Председателите на комисии ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики  в изпълнителната власт и там, където има забавяне и неизпълнение, ще търсим отговори защо се получава така", каза още тя, а това ще се случи другата седмица.

По-рано в парламента Атанасова изрази недоволство, че правителството не е обсъдило с ГЕРБ някои свои иницативи, като даде за пример данъчните промени.

А пред сградата на партията говори и Томислав Дончев, който заяви, че дори само "бегъл поглед" показвал, че управленската програма изобщо не се изпълнява и това  е първото, което трябва да се промени.

На въпрос дали се обсъжда излизане от "сглобката", бившият вицепремиер отговори, че най-важният въпрос, който се нищи в момента е дали това правителство може да заработи по-добре. След което двамата се оттеглиха и върнаха на заседанието.