Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадане на дерогацията за "Лукойл" по отношение на руския петрол.

"Радвам се, че комисията започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин", заяви Добрев.

Той коментира започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания "Лукойл" се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.   

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет.

"Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията", попита Добрев.

Призоваваме Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация, каза Радослав Рибарски, депутат от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" и член на Комисията по енергетика в парламента. Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството е ясно и то предвижда въвеждането фигурата на особен управител в рафинерията. Рибарски бе категоричен, че с оглед зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март. 

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия.

Това каза Драгомир Стойнев от БСП. Той допълни, че "част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията". По думите му трябва да се изясни дали правителството е подпомагало "Лукойл" да нарушава дерогацията. 

Депутатът отбеляза, че от ГЕРБ многократно заявявали, че конкретни министри са се облагодетелствали. Стойнев добави, че дали е така, или не – не може да каже.

"Ние гласувахме дерогацията да остане, защото считаме, че след като е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, България трябва да се възползва от тази възможност. Ако Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказа акад. Денков, и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушение трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност"

Това каза Павела Митова от "Има такъв народ".

Попитана дали има информация за такива нарушения, Митова отговори, че "за момента аз нямам такава информация".

"След като ЕК прави разследвания, смятам, че трябва да я оставим да си направи разследванията, да установят фактите и събитията, които са произтекли от тези нарушения, и на лицата, които са замесени в такива схеми, ако има такива, трябва да бъдат санкционирани", каза още Митова.

Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага и трябва да има съгласие, партиите, които не го подкрепят, са „про- Путин“ партии. Това коментира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Пеевски каза още, че разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво.

"Не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания – всичко, което говорим, е факт. Това трябва да приключи веднага в България", каза Пеевски. 

 От "Възраждане" коментираха, че дерогацията е била въведена с една единствена цел българският вътрешен пазар да има нефтени продукти и към настоящия момент това работи. Костадин Костадинов, председател на парламентарната група и лидер на партията коментира, че нараства натискът върху българската рафинерия.