Отвориха руската църква в София. Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" остана със затворени врати близо два месеца, след като на 21 септември тази година бяха експулсирани от България предстоятеля му Васиан Змеев и двама свещенослужители. След това руското посолство заключи църквата и отказа да допусне на територията му български свещеници.

Днес новият предстоятел на църквата, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в храма. Посланичката на Москва Елеонора Митрофанова също беше там.

„Имаме всички документи за тази църква от самото ѝ начало. Не знам какво е събирала прокуратурата в четири тома. Всички материали се събират в една папка“, обяви тя.

След затварянето на храма имаше и спорове за собствеността на църквата, в които се включиха с позиции представители на различни институции и на прокуратурата.

На 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. На 3 октомври от Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 1 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". 

Кой е протойерей Владимир Тишчук

Владимир Тишчук е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир в семейството на свещеник. Завършва средно училище с  усилено преподаване на английски език. Завършва висше образование във Владимирския държавен педагогически институт,  Факултета по чужди езици. Отбива едногодишна военна служба, от която се пенсионира със звание старшина. През 1987 г. е назначен в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като сътрудник по протокола. През 1989 г. е изпратен в Ню Йорк, САЩ, като секретар на Администратора на патриаршеските енории в САЩ. На 9 ноември 1991 г. е ръкоположен в дяконски сан. От септември 1995 г. до май 1999 г. завършва пълен курс на обучение в Духовната семинария на „Св. Тихон“, Пенсилвания.

През 1998 г. в катедралата „Св. Николай“ в Ню Йорк е ръкоположен в сан свещеник. На 31 декември 1999 г. е назначен за клирик на църквата „Св. Екатерина“ в Подворието на Американската православна църква. През 2002 г. е назначен за ректор на катедралния храм „Св. Никола“ във Виена.

През 2020 г. с указ на Кафския епископ Алексий, временно управляващ Виенската и Австрийска епархия, е освободен от поста настоятел на катедралния храм и е назначен за ключар на катедралния храм „Св. Николай“ във Виена