Отпада карантината за контактни и болни от коронавирус.

Това решиха депутатите в петък. Измененията в Закона за здравето бяха приети със 171 гласа, единодушно на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание. 

Промените бяха внесени от Министерския съвет. В мотивите към тях се посочваше, че предвид "сегашните епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки, като задължителна изолация и карантина". Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции.

Към момента заболеваемостта от COVID държи устойчиви и съвсем не ниски нива. Регистрираните случаи са ориентировъчни, защото все по-малко хора се изследват. Данните за вчера -  в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 438 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 40 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Починали са двама. Към 9 ноември починалите са шестима, ден по-рано - петима.