На този етап няма процедура на Европейската комисия срещу България, заяви говорителят на ЕК Дан Фери.

Така той отговори на въпроса на Клуб Z дали срещу страната ни има разследване заради съобщенията, че вратичка в санкциите на ЕС срещу Русия е позволила на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да спечели близо 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Информацията за разследването се появи късно вчера в „Политико“. Часове по-рано изданието публикува разследване как дерогацията, позволяваща на България да внася суров руски петрол до края на 2024 г., помогнала за износа на петролни продукти.

Дан Фери повтори, че ЕК е в контакт с българските власти, както и с тези на други страни, по отношение на прилагането на санкциите. Координираната работа по въпроса е стандартният подход на Брюксел.

Фери обаче отказа да отговори какво ще направи ЕК, ако се окаже, че в резултат на дерогацията „Лукойл“ заобикаля санкциите.

„Няма да навлизам в спекулации. Ако една страна бъде уличена в неспазване на европейското законодателство, това ще бъде нарушение“, каза той.

И повтори, че Комисията е поддържала контакт с всички страни членки, за да бъде гарантирано съблюдаване на ограничителните мерки срещу Русия.