Управляващите режими в Сърбия и Унгария имат последователна неприятелска политика към България от доста време. Това каза пред БТА евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

Той коментира темата за новата такса за транзит на руски газ, която България въведе миналия месец и реакцията на най-засегнатите от решението страни - Сърбия и Унгария. Според него острата реакция на Белград и Будапеща има по-дълбока мотивация и доста по-дълга история на политически несъгласия.

"Малко споменаван факт е това, че дълбоко антибългарският бивш премиер на Северна Македония Никола Груевски се укрива от македонското правосъдие в Будапеща и това продължава да е така. Много от медиите, които бълват антибългарска пропаганда в Скопие, са собственост на олигарси, близки до (унгарския премиер) Виктор Орбан.

Що се отнася до режима на Вучич в Сърбия, той не просто насърчава и финансира антибългарските настроения в Северна Македония, но има и собствена системна антибългарска пропаганда. Една мярка (като въвеждането на такса за транзит на руски газ) от страна на България има и една разумна степен на реципрочност към тези враждебни политики.

Това коментира българският евродепутат.

Кънев посочи, че страни като България и Северна Македония, които макар и близки географски, имат политически несъгласия, биха могли да се обединят от по-голяма кауза като увеличаване на дела на възобновяема енергия, въпреки скептицизма. Според него трябва да се преодолее "това критично ниво на недоверие в обществата и политическите елити, до което сме се докарали".

"Възможно е да се мисли за общи политики в сферата на най-общо казано икономическата модернизация. Ако говорим за зелени политики, част от тях имат много прости измерения, например железопътна свързаност. Това е една огромна язва в българо-македонските отношения от край време, която не може да се реши. Това е посока, в която със съдействието на Европейския съюз и на европейския бюджет, може да се натиска", отбеляза Кънев и допълни, че междусистемната електрическа и газова свързаност са политики в сферата на Зелената сделка, върху които можем да работим в региона.