Унгария е поискала Европейската комисия да започне производство за нарушение срещу България заради наложените от страната ни такси за пренос на руски газ, предаде Ройтерс.

Съобщението направи във фейсбук министърът по европейските въпроси на страната Янош Бока. От Комисията потвърдиха за Клуб Z, че са получили писмо от Будапеща с такова искане. Предстои разглеждането му от ресорните генерални дирекции.

България наложи през октомври транзитна такса от 10 евро на мегаватчас, като по този начин разгневи Унгария и Сърбия.

Унгария получава повечето от руския газ по тръба от Туркменистан от юг. Според Будапеща таксата ще застраши сигурността на доставките и за нея, и за Белград.

Докато западноевропейските страни постепенно се отказват от руския газ, Унгария, която няма излаз на море, получава най-малко по 4,5 милиарда кубика от Русия годишно според дългосрочен договор, сключен през 2021 г. Газът пристига предимно през България и Сърбия.

По думите на Янош Бока страната му смята, че наложената такса противоречи на правилата на ЕС за вътрешния пазар, митническия съюз и общата търговска политика. Министърът е изпратил до ЕК писмо с искане за стартиране на производство за нарушение срещу България. Той настоява Комисията да поиска от страната ни да отмени облагането, преди процедурата да е приключила. Ако Брюксел не предприеме действия, Будапеща ще се обърне към Съда на ЕС преди края на годината, предупреждава Блока.

Пропомняме, че с промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от парламента и обнародван на 13 октомври в "Държавен вестник", България въведе "енергийна вноска" от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам. Изключение има за компресирания природен газ.

Въпросната поправка бе внесена от депутати по настояване на Министерство на финансите и някак остана незабелязана до обнародването й, което предизвика брожения сред участниците на газовия пазар. Мотивирана бе със "справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи".

Въпреки че България не внася газ от Русия за собствените си нужди, след като отказа да плаща на "Газпром" в рубли, е важен маршрут за потоците, които Русия изпраща към Европа. Почти половината от руския тръбопроводен газ влиза в България от Турция през връзката на "Турски поток", към Унгария, Сърбия, Австрия, Македония и др.

Дойде незабавна реакция от Унгария, още миналия месец. Външният министър Петер Сиярто коментира от Москва, където присъства на енергийна конференция: "Държава членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга държава членка противоречи на европейската солидарност и правила и е неприемливо".

Реагира и Северна Македония. Ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия, бъде въведена, Скопие ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз, бяви министърът на икономиката Крешник Бектеши.

Според директора на сръбската газова компания "Сърбиягаз" Душан Баятович въведената от страната ни такса върху транзита на руски газ през нейна територия е политическо решение, а цената трябва да бъде платена от Сърбия и Унгария. Той определи налога като "дискриминационна мярка, която няма правна рамка".

В същото време българските власти настояват, че имамаме право да налагаме подобна такса, като премиерът Николай Денков многократно изтъкна, че тя не е насочена срещу получателките на суровиината, а срещу "Газпром" и нейните печалби, с които финансира войната на Путин в Украйна.

В същото време Европейската комисия вече даде сигнал, че одобрява таксата. 

"Оценяваме и обсъждаме с българските власти тези наскоро въведени мерки. Политиката на санкции към Русия е очертана, преразгледана и приета на ниво ЕС и той трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна", заяви говорителят на ЕК Улоф Гил на 20 октомври в отговор на журналистически въпроси от България.