Откакто на 7 ноември от ДПС съобщиха, че лидерът на партията Мустафа Карадайъ е подал оставка, той не е коментирал. Коментира само "говорителят", който тутакси стана и председател на парламентарната група на мястото на Карадайъ - Делян Пеевски. Бившият вече лидер не присъства и на заседанията на Народното събрание и всички започнаха да се питат: Къде е Карадайъ?

Оказа се - знаково - в Турция. Съдейки по фейсбук страницата му. 

На емблематичния 10 ноември Карадайъ се е снимал пред паметник на Кемал Ататюрк и е отправил краткото послание:

"Помним с любов, уважение и милост!"

Послание той е посветил и на почетния председател Ахмед Доган, за когото бе обявено, че ще е и временен такъв до провеждане на конгрес по избора на нов лидер през февруари.

"Днес се навършват 34 години от падането на тоталитарната власт в България. След години историята ще отчете приноса на ДПС и г-н Доган за победата на демокрацията и за мирния преход в нашата родина!" - пише Карадайъ, прилагайки снимка на Доган.

Оставката на Карадайъ остава все така забулена в мистерия, тъй като до края на мандата му оставаше точно един месец - изтичаше на 12 декември. Това даде широко поле за интерпретации, една от които е, че Доган от доста време е бил недоволен (имаше и публични податки за това) от лидерството на партията и все по-затоплящите се отношения с Анкара. 

Отдавна се спекулира и с стова кой ще наследи Карадайъ - от самия Пеевски, през евродепутата Илхан Кючюк, до депутатката Филиз Хюсменова, която вече стои на първия ред в парламента.