Вече 26 годишен, с две осъждания за побоища зад гърба си, насилникът Георги Георгиев, който обезобрази Дебора в Стара Загора, отива на съд.

Това стана ясно днес от думите на районната прокурорка Таня Димитрова.

"Прокуратурата тръгна лошо по това дело. Но се поправи", каза и Борислав Сарафов на среща с журналисти.

Разследването е приключило, Георгиев има три обвинения и материалите вече се предявяват на защитника му. 

Обвиненията са, че от април до 26 юни е осъществил поне 6 закани за убийство на ученичката.

Другото е за средна телесна повреда - квалификация, зад която прокуратрата твърдо стои, стана ясно още от думите на Димитрова (след като първоначално имаше нелепо обвинение за лека телесна, б.а.).

Третото е за принуда - заради факта, че е остригал момичето.

Деянието е напълно предумишлено, стана ясно от думите на районната прокурорка. Младият охранител в чалготека взима свой приятел, който да го вози от родното му село Братя Кунчеви до Стара Загора, където вече се е уговорил с Дебора да го чака.

Съвсем целенасочено минават по второстепенни пътища, за да не ги засекат камерите на АПИ, поясниха от прокуратрата. В града обаче са ги засекли устройствата на общината.

По въпроса с движенито на колата е направен дори следствен експеримент - за да се установят уличките, през които съзнателно е криволичила, както и да се съпоставят с трафичните данни от телефона на Георгиев. Всичко показва, че той е бил там.

19 вещи лица са работили, разпитани са много свидетели, напълно категорични сме, че това е извършителят, каза прокурор Димитрова.

Георги се е снабдил с маска, два чифта латексови ръкавици, машинка за подстригване и въпросния макетен нож. Той е звъннал веднъж по домофона на момичето, което вече го е очаквало и е мълчал. На второто позвъняване е казал "Аз съм".

Дебора не е знаела, че той се е "дегизирал" по този начин, когато го пуска в жилището си.  

Въпреки защитната теза на Георги, че въобще не е бил там и факта, че на мястото няма негова ДНК, момичето категорично го разпознава по физически белези, по дрехите, с които е обичайно облечен и пр.

Тя споделила, че се канела след няколко дни да му обяви, че скъсват, но в двора на училището - за да има много свидетели като "засраховка".

"За нас мотивът продължава да бъде ревност. Въпреки, че е отказал психологическа експертиза – характеристичнте данни, които имаме по делото са, че е доминантна личност, конфликтна личност, която не цени мнението на другите", каза районната прокурорка.

Тя привде за илюстрация, че Георги е искал от момичето да блокира всички лица от мъжки пол, които е имала в контактите си.

"Напрежението във връзката е растяло постепенно, докато се стига до срив и загуба на контрол от негова страна", каза днес Стефанова.

Част от проблема е, че през цялото време Дебора не е споделила дори с родителите си нищо за растящата агресия.

Момичето помни жуженето на машинката, за която е направна отделна експертиза. Самата машинка я няма.

Тя има общо 18 различни по дълбочина и широчина порезни рани.

"Деянието е с особена жестокост - тя е чувствала прорезните рани", казват от прокуратурата.

Георги вече има две предишни осъждания за побоища, като единият е извършен пред дискотеката, където работел без договор.

Освен, че повдигна вълна от протести и цяла национална дискусия, след случая в Стара Загора са проведени и поредица от срещи по повод охранителната дейност в района и кой я осъществява.