През последните дни се случиха няколко знаменателни събития. От България се видя Северното сияние, комунистите почти на косъм щяха да вземат отново София и ДПС се прегрупира.

Знам, и трите звучат като начало на филм на ужасите. Представям си го само – първите кадри показват това мъртвочервено сияние (между другото Северното сияние бе видяно и в други държави, но там бе в синьо-жълт или бледорозов цвят, кървавочервено бе само у нас. И то точно на изборите, на които старото БКП за малко да се върне на власт посредством Григорова. Нищо не искам да кажа, но все пак е доста вещерско.)

Кървавочервеното сияние идва от Изток и първо е видяно в Ахтопол, след това към Пловдив и накрая в северните квартали на София. Алената пелена съвпадна с почти победния възход на Ваня Григорова в София, но само след няколко часа изчезна така, както се появи. Като Ваня Григорова.

Ако беше филм, щеше да бъде озвучен с тихо, но ужасяващо изпълнение на „Когато над Дунав се мръкне и сънен Балканът заспи, отново в полетата бойни пожарът на бунта гори“.

Под полетата бойни авторът едва ли е имал предвид село Равно поле, където госпожа Григорова е купила на малки цени голяма къща като за малък човек, ако трябва да говорим в нейния стил.

Но госпожа Григорова е интелигентен човек и знае как да говори хубаво. Тя все пак е завършила елитната банково-търговска гимназия  и после и висше образование, детето си е изучила в английската и после в Италия. Българите още от старо време уважаваме хората, които се образоват и образоват децата си. Е, на тоя фон малко смущаващо звучи, когато госпожа Григорова атакува точно елитните училища и хората, завършили по-така... елитно образование, плаче за малките хора в калните гета, а строи нов дом на цени като за наши другари извън тях... Попива сълзите със златокана кърпичка и увлича бая народ след себе си.

Но учудвам ли се на това? Не, разбира се. Откакто господин Пеевски оглави неофициално ДПС и официално парламентарната група на ДПС и поде битка за евроатлантизма, нищо не ме учудва вече. Даже битката им срещу „Лукойл“ сега. Тя се равнява на чудо като това с кървавочервеното сияние и вероятно също е част от него. Даже разбрахме, че господин Пеевски чете редовно “Политико“ и от там се информирал, че „Лукойл“ е продавал продукти и от руски нефт на западни държави въпреки санкциите. Понеже и аз чета вестници, ще издам, че това не  е проблем само на „Лукойл“ и руски нефт пробива тук и там и в други европейски държави. Но кога ДПС и ГЕРБ станаха такъв противник на рафинерията – когато десетилетия наред не плащаше данъци в България и Русия печелеше безобразно много на гърба на българския гражданин, или сега, когато новото правителство реши да го продаде и се надява на интереса на западни, неруски собственици, които ще плащат данъци в хазната, а не парса в джоба на политиците? Само се питам, нищо не твърдя. Питам се също така дали този сигнал, който господин Пеевски е подал до европейската прокуратура срещу „Лукойл“ няма да попречи на продажбата на рафинерията и няма да спре интереса на западни фирм икъм него? Въпроси, въпроси... Червеното сияние уж изчезна веднага след изборите, а всъщност се усеща все още. Вече 34 години се усеща.