Когато става дума за смартфони, САЩ е крепостта на Apple - от обявяването на първия iPhone през 2009 г., компанията редовно продава мнозинството от устройства там. Тази година обаче изглежда, че доминацията им ще приключи.

Все още 55% от американците си купуват iPhone - спад от 8% спрямо 2022 г., сочи анализът на Canalys. Но ако в последните години компанията в Купертино се бореше основно със Samsung, която държи 22% от пазара, сега две други компании драпат срещу Apple.

Южнокорейският гигант всъщност отстъпва - продажбите са намалели с 12% от миналата година.

Първата е Motorola, която заема трето място по продажби, със скок от 7% на 9% спрямо 2022 г. - което е 14% ръст на продажбите.

Четвърти са китайците от TCL, които предлагат най-достъпните, но все пак прилични бюджетни устройства на американския пазар. Въпреки това, те бележат 15% спад спрямо 2022-ра.

А големият победител е Google. Новите устройства от линията Pixel, преди произвеждани от други компании, се продават като топъл хляб. Гигантът зад най-известната онлайн търсачка бележи ръст от 117% и макар това да са едва 1,4 млн. бройки или 4% от пазара, според анализаторите предвещава още по-голям ръст в бъдеще. 

Разбира се, на глобално ниво Samsung все още е лидер - с над 20% от пазара в третата четвърт на 2023-та, следван от Apple, Xiaomi и Oppo.