Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда за сделка, която да осигури освобождаването на още заложници, държани от ислямистката групировка „Хамас“, предадоха ДПА и Франс прес.

„Може да има [споразумение], но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира“, каза в неделя Нетаняху в интервю за американската телевизия Ен Би Си, цитиран от БТА.

"Ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде само резултат от военен натиск. Това е единственото нещо, което може да доведе до сделка“, твърди той.

Нетаняху също така твърди, че единствено сухопътната офанзива на израелските военни в контролираната от „Хамас“ ивица Газа е създала някакво движение в преговорите.

„Ако е налична сделка, добре, ще говорим за нея, когато е налице. Ще я обявим, ако бъде постигната“, добави той.

Израелските военни изчисляват, че около 240 души са били взети за заложници в ивицата Газа по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври. Сред тези пленници има най-малко тридесет непълнолетни, включително малки деца, според израелските медии.

Пожелал анонимност палестински служител в Газа каза за АФП, че Бенямин Нетаняху е „отговорен за забавянето и пречките при постигането на предварително споразумение за освобождаването на няколко заложници“.

В интервю за Си Ен Ен Нетаняху призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу ислямистката организация "Хамас" като своя война. По думите му "това е битка на цивилизацията срещу варварството".

"Ако Израел не спечели войната, напастта ще се разпространи извън Близкия изток и след това ще зарази Европа и САЩ", добави израелският премиер. По повод засилващите се международни критики заради големия брой цивилни, убити в Газа, той твърди, че Израел се сражава в съответствие с международното право и армията се опитва да сведе до минимум цивилните жертви. "Хамас" не позволява на хората да напускат зоната на войната, каза още Нетаняху и призова: "Международната общност не трябва да оказва морална подкрепа на злото".