24-годишният шофьор от Лясковец, който помете смъртоносно Ферарио Спасов, не си спомнял части от инцидента. Това заяви пред камерата на Нова тв адвокатът му Венцислав Фоти. Според защитника "имало няколко различни гледни точки".

За пръв път след катастрофата проговори и самият Начо Пантелеев. Той се извини и заяви, че случилото се е трагедия.

"Без коментар... Съжалявам. Голяма трагедия", каза мъжът.

Междувременно медията съобщи, че наблюдаващият прокурор по случая Йордан Кожухаров не е издал постановление да се отнеме шофьорската книжка на обвинения мъж от Лясковец. Пантелеев нямал и наложена забрана да напуска страната.

Кожухаров обаче заяви, че физически шофьорската книжка на обвинения мъж е взета от КАТ веднага след инцидента. Точно обратното твърди адвокатът на Пантелеев - свидетелството си беше у него до сутринта.

По-късно през деня показно пред медиите Пантелеев се яви с адвоката си в полицията във Велико Търново, където предаде шофьорската си книжка и получи още едно прокурорско постановление със забрана да напуска страната. 

И двете постановления на бившия вече наблюдаващ прокурор по делото Йордан Кожухаров от Великотърновската окръжна прокуратура обаче са с днешна дата. 

Интересно е, че младият ром от Лясковец, който парадира с мощни коли и дори в момента търсел да си купи "Порше Панамера", не дава всички основания да бъде пуснат с "подписка". Въпреки че проформа не е осъждан, днес той се яви в Районния съд в Горна Оряховица по друго обвинение. Оказа се, че преди година е бил обвинен в притежание на марихуана. И делото му тече.

Съвсем ясно се видя от репортажа, че Пантелеев си се разхожда като свободен гражданин, влиза и излиза от съда.

Междувременно в София пристигна Йордан Кожухаров от ОП-Велико Търново, който не е отнел книжката на Начо и го пусна с мярка "подписка".

Преди да влезе при Сарафов, Кожухаров обясни лаконично защо е решил да пусне Пантелеев срещу подписка:

"Делото няма експертиза и скоростта не може да бъде определена на този етап от разследването. Преди да излезе експертиза, не можем да обвържем това нарушение със скоростта, с която се е движела колата. Даже не можем да кажем каква е била тя.

Основното нарушение, за което сме повдигнали, е загубата на контрол – поради мокрия път и едната гума най-вероятно е забуксувала, а колата се е отклонила при изпреварване вдясно и се е реализирало ПТП-то", каза обвинителят пред БНР.

По-късно през деня дойде съобщение, че разследването се изземва от великотърновската прокуратура и се възлага на ловешката. Освен това ВКП започва проверка на всички дела на Кожухаров за последните 3 години.

"По разпореждане на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов досъдебното производство за тежкия пътен инцидент, при който на 11.11.2023 г. бе причинена смъртта на едно лице на главен път I-4 София-Варна в района на с. Шереметя, община Велико Търново, е иззето от Окръжна прокуратура-Велико Търново. Ръководството и надзорът на разследването ще се извършва от Окръжна прокуратура-Ловеч.

Върховна касационна прокуратура започва проверка на работата на прокурора от ОП-Велико Търново, определил мярката за неотклонение на обвиняемия Н.П. по образуваното досъдебно производство без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността на обвиняемия.

„В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването“, се посочва в постановлението на и.ф. главен прокурор.

Проверката ще обхване преписките и досъдебните производства, които прокурорът от Велико Търново е водил през последните три години."