На своето първо заседание Столичният общински съвет не успя да избере председател. В предизвестен вот най-много, но недостатъчно, гласове събра кандидатът от ПП-ДБ-СС Борис Бонев - 23.

Подкрепа от своите групи получиха и Диана Томова (9) от БСП, Красимир Гълъбов (8) от "Възраждане" и Пламен Данаилов (3) от ИТН.

47 са гласували, 4 са недействителните бюлетини. 

На моменталния балотаж между Томова и Бонев очаквано надделя Бонев с 23 срещу 9 гласа. Гласуваха 44 от общинските съветници, 12 от тях, явно умишлено, са пуснали невалидна бюлетина. 

От ГЕРБ-СДС още преди вота обявиха, че няма да участват в него. Бившите управляващи подчертаха, че отговорността сега е в най-голямата група.

Няма да подкрепим нито една от номинациите за председател на СОС. Ще бъдем силна опозиция”, заяви Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, който от началото на деня е говорител на групата. "Задължение е на най-голямата група в СОС да поеме отговорност, така че да създаде мнозинство."

От ГЕРБ-СДС допълниха, че никой не е преговарял с тях за подкрепа. 

Така председателстващ СОС остава Грета Стефанова, която насрочи ново заседание и нов вот за понеделник, 20-ти ноември. 

След заседанието Борис Бонев коментира пред журналисти:

"Това, което се случи, беше очаквано за нас развитие на ситуацията. Въпреки че във встъпителните речи призовахме за конструктивен диалог, видяхме че, уви, не всяка една от политическите сили, които също направиха подобни изказвания, застанаха зад думите си. Предполагам, че емоцията на изборите още не е утихнала."

Според него неучастието във вота от страна на ГЕРБ-СДС е "най-малкото проява на лош вкус". Бонев добави, че в следващата седмица ПП-ДБ-СС ще иниициират преговори с всички политически сили в СОС. На въпроса дали би отстъпил от кандидатурата, ако това е условие да бъде подкрепен кандидат на неговата група, отбеляза:

"Призоваваме всички общински съветници да гласуват в тайния вот по съвест. Ако преценят, че не се справяме, винаги може да бъде избран друг. Решението като група е аз да съм председател на ОС. Вече почнаха опити на нашите политически опоненти да се внесе разделение и разцепление. Всички ние, 23 общински съветници, стоим заедно."