Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев встъпи в длъжност днес, на първото заседание на Столичния общински съвет (СОС) в мандат 2023-2027 г. То бе насрочено от областния управител на София Вяра Тодева и започна в 10:00 ч. 

За първи път след 18 години има смяна в политическата сила, която ще управлява София. Терзиев заменя дългогодишната кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която беше на този пост 14 години.

В петък Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова за спиране на решението за определяне на кмет на столицата. Днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на решението на по-горна инстанция. 

В началото новоизбраният кмет на София положи клетва пред Общинския съвет. 

Заседанието беше открито от областния управител на София Вяра Тодева, която приветства избраните общински съветници и кметове с пожелание за успешен мандат и превръщането на София в модерна европейска столица.

"Убедена съм, че за успеха на вашата работа основополагащи ще бъдат принципите на прозрачност, откритост и диалогичност", заяви тя.

Дневният ред включва приветствие на областния управител към новоизбраните общински съветници, кмет на Столична община, кметове на райони и кметства. На заседанието председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова ще представи информация за резултатите от местните избори. 

В рамките на сесията днес Столичният общински съвет предстои да избере свой председател и това ще бъде голямата интрига на деня. И труден избор, защото липсва пълно мнозинство на първата сила в СОС. Гласуването е тайно.

В Столичния общински съвет има 61 общински съветници. Местната коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" има 23 общински съветници. ГЕРБ-СДС е с 14. "БСП за България" има 9 съветници. "Възраждане" - 8. Има такъв народ" - трима. С трима е и КОД. ВМРО-БНД има един общински съветник.

Според предварителните прогнози изборът на ключовия пост на председател може и днес да не привърши с успех.

Грети Стефанова от "Продължаваме промяната - Демократична България", най-възрастният общински съветник, ръководи първото заседание.  

Без особени изненади, първият опит да се избере председател на СОС не успя.