Мъж е пребил жена си с камъни и юмруци, въпреки че имал заповед да не я доближава. Братът на жената също е пострадал в опит да ѝ помогне. Всичко това се случило на улицата в монтанската община Якимово, съобщи днес Нова тв.

Съпругът на Диляна Стоянова бил в кафене, видял, че тя преминава в близост и започнал да я обижда. След това я пресрещнал и плиснал в лицето ѝ чаша с кафе. Намерил камъни и започнал да замеря жена си с тях.

Един по-голям я уцелил в ръката, разказа пред медията потърпевшата. След като му казала да я остави на мира, той я ударил с юмрук в лявото око.

По думите на пострадалата жена този случай не е първият, в който мъжът ѝ нарушава ограничителната заповед, която тя имала от лятото. Многократно е посягал и на дома на Диляна. Редовно подавал и фалшиви сигнали до тел. 112 (което само по себе си е престъпление по съвсем друг член от НК - б.р. на Клуб Z).

След последното издевателство мъжът е задържан за 24 часа, казва Стефанова. Битата жена очаква той да влезе в затвора.

По-късно от прокуратурата съобщиха повече подробности за случая:

По искане на Районна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С. (на 57 години), привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. Престъпленията са с висока степен на обществена опасност, квалифицирани са по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 и по чл. 296, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че пострадалата Д.С. и И.С. сключили брак през м. януари 2023 г. Двамата живеели в имота на жената в с. Якимово, област Монтана.

Отношенията помежду им се влошили. Мъжът злоупотребявал с алкохол, оказвал физически и психически тормоз спрямо съпругата си.

След пореден инцидент в края на м. август 2023 г. Д.С. подала молба в съда по реда на Закона за защита от домашното насилие. Спрямо И.С. била издадена заповед за защита, с която му били наложени мерки, включващи въздържане от извършване на актове на домашно насилие, забрана да доближава пострадалата до дома й, местоработата й, както и местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца.

Въпреки наложените му мерки обвиняемият продължил да тормози съпругата си.

И МВР, и прокуратурата отчитат в последните години активизирана работа по отношение на домашното насилие. Мерките, които се издават, са повече, повече са и досъдебните прозиводства.

В София би трябвало да заработи център, който ще подава информация от болниците при съмнения, че жертвите не сигнализират сами.