От сряда започва захлаждане, а през уикенда се очакват мощни валежи.

„Вчера ме питаха кога да си слагам ботушите – събота е много удобен момент, защото ще вали.“

Това каза климатологът проф. Георги Рачев тази сутрин пред бТВ.

Прогнозите за вятър и обилни валежи важат почти за цялата страна, а с най-голяма сила - за южните райони. Захлаждането ще започне около четвъртък, а от петък вечерта до неделя ще премине във валежи.

По планините над 1000 м ще вали сняг и ще се оформи първата сериозна снежна покривка. В събота по високите части ще има мъгла, силен вятър и времето ще затруднява туристите, като няма да е никак подходящо.

Все пак и днес условията за туризъм по планините са добри, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).

Ще духа южен вятър и ще бъде слънчево, но във високата част – над 1600 м - има снежна покривка от 2-3 см. Това означава, че условията за туризъм там са зимни и хората трябва да бъдат подготвени, съветват спасителите. През последното денонощие няма инциденти с туристи.

Топлото време и слънцето в София ще се запазят и днес. Температурите ще бъдат около 16 градуса. Захлаждане се очаква в четвъртък и петък, а през уикенда ще паднат 10-20 мм валежи. 

По Черноморието също ще бъде хладно, но приятно. Морската вода е 13-14 градуса. 

МВР съобщи, че днес е последният ден, в който може да шофираме с летни гуми. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Важно е шофьорите да обърнат внимание на техническото състояние на автомобилите си - състоянието на акумулатора, охладителната система, течността за чистачките, както и на самите чистачки, допълват от Пътна полиция.