В София няма да има "сглобка" с ГЕРБ, обяви кандидатът за председател на Столичния общински съвет Борис Бонев в ефира на БНТ днес, ден след неуспешния опит да бъде избран за поста в първото заседание на Съвета вчера.

"Поради демократичните принципи за това най-голямата група да излъчи председател на колективен управленски орган и с цел работата в София да се вдигне на нови обороти, смятаме, че и кметът, и председателят трябва да бъдат издигнати от една и съща група", обясни той.

Бонев обаче допуска работа с всички други групи в СОС - "дори "Възраждане" имат приоритети, сходни на нашите, на тези на БСП и ГЕРБ". Според него "партийните повели пречат на всички партии да работят заедно в общината".

Затова и групата на ПП-ДБ-СС ще проведе разговори с всички общински съветници - и да се подпише споразумение по конкретни политики.

"От всички 500 мерки, кои са онези 50, зад които абсолютно всички заставаме - да започнем с тях и да ги постигнем", очерта той преговорите.

Мирослав Боршош: ПП-ДБ абдикират от задължението да намерят подкрепа

Първото заседание на СОС е било безмислено, защото кандидатите нямаха достатъчно време, отбеляза общинският съветник от ГЕРБ Мирослав Боршош в НоваНюз.

"Загуба на време, наивно се очакваше да се избере председател на СОС без мнозинство за никого от тях. ПП–ДБ абдикират от задължението да намерят подкрепа. Бонев не е поискал подкрепа от ГЕРБ-СДС. И ясно заяви, че няма да преговаря с ГЕРБ-СДС", заяви той. 

Еньо Савов от БСП отбеляза, че левицата няма да участва в сглобки, но че биха се съгласили да подкрепят конкретни политики.

"Не участваме в безпринципни и нерегламентирани договорки в името на властта. ПП-ДБ трябва да се изясни какво иска да направи. Така ще можем да започнем да работим по конкретните политики", смята той.

Според него сблъсъкът между ГЕРБ и ПП-ДБ-СС е "семейни войни".