Британският крал Чарлз III днес празнува 75-ия си рожден ден.

На 74-годишна възраст, на 6 май тази година, беше коронован и стана най-възрастният британски монарх, който се е възкачвал на трона. 

Роден е в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 година като първо дете на принцеса Елизабет и принц Филип около година след техния брак.

Първородният син на Елизабет II е бил едва на четири години, когато майка му е коронясана.

Традицията престолонаследникът да се обучава от частен учител е заменена от класически училища в Лондон и Шотландия. Така Чарлз III става първият бъдещ крал, учил наравно с поданиците си.

През 1977 г. се запознава с Даяна Спенсър, за която по-късно се жени. Въпреки раздялата им, Чарлз III е съкрушен от смъртта на бившата си съпруга и настоява ковчегът ѝ да бъде покрит с британския флаг. Двамата имат две деца – Уилям и Хари.


 

На 9 април 2005 г. Чарлз III се жени за Камила, като връзката им предизвиква противоречиви коментари, както в кралското семейство, така и сред британците.

"Скай нюз" коментира:

„Чарлз III  бе роден да стане крал, но трябваше да чака повече от 70 години – най-дълго от който и да друг престолонаследник. На 6 май той стана най-старият коронясан монарх в британската история“.