Премиерът Николай Денков съобщи, че все още няма официален отговор от страна на президентската институция за поисканото от него освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

"Когато на някого му липсват аргументи, използва епитети. Мотивите за освобождаването на господин Пламен Тончев, които са представени на президентството, са качени на сайта на Министерския съвет. Качени са и мотивите, с които е освободен неговият предшественик от страна на господин Румен Радев, така че всеки може да ги сравни. Можем да обсъдим фактите. Те са си същите.

Всички ръководители на служби са назначени еднолично от президента Радев през неговите служебни правителства. Единственият начин да се назначи в момента ръководител на такава служба е чрез съгласуване между премиера и президента Радев. Тезата, че някой може да овладее службите, при положение че задължително има съгласуване, е невярна".

Това коментира Денков по повод критики от президентството от сутринта, че мотивите му са "нефелни".

"Част от критиките срещу проекта на бюджет са противоречиви, Трябва да се търси дискусия, а където е възможно – съгласие", каза още премиерът.

Денков припомни, че проектът на бюджет за догодина е на етап обществено обсъждане, в който различните заинтересовани страни могат да предоставят своите аргументи в рамките на съгласувателния процес. 

"Бюджет с 3% дефицит е правилното решение", посочи Денков. 

На въпрос предвидени ли са приходите от таксата за пренос на газ, която страната ни иска да въведе, в разчетите на бюджета и има ли потвърждение от „Газпром“, че ще я заплаща, Денков отговори:

"Доколкото знам, са предвидени. Няма такова потвърждение, но нашите разговори в Европейската комисия показват, че ние имаме право да наложим такава такса". 

Готови сме да чуем всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици, каза Денков, по повод предстоящите утре дебати за вота на недоверие по темите национална сигурност и отбрана. 

"Това ще бъде една добра възможност да разкажем отново на хората, които се интересуват, за това какво е направено последните две години, особено през последния период от пет месеца по отношение на развитието на отбраната и националната сигурност.

Много процеси се движат успоредно, част от тях изискват и доста сериозни средства, така че обществото трябва да бъде информирано", каза още Денков.