България трябва да изготви план за диверсификация с цел отказ от вноса на руска енергия до 2027 г.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя говори по време на организираната от „Политико“ Седмица за устойчиво развитие в Брюксел.

Симсон остро разкритикува Унгария и я призова да увеличи усилията си, за да прекрати закупуването на енергоизточници от Русия. Според нея това оставя страната уязвима на зловредно московско влияние.

„Дори Унгария знае, че с продължаването на тази дейност позволява на Русия да манипулира нейния пазар. Не е в неин интерес да продължава тази зависимост“, каза естонският комисар.

През октомври „Газпром“ обяви, че ще увеличи доставките на природен газ за Унгария през зимата. Това е резултат от разговорите в Пекин между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

„Познавам един политически лидер в Европа, който се здрависва с този военнопрестъпник, но това е положението“, изтъкна Симсон, като имаше предвид тази среща.

Подходът на Унгария рязко контрастира с усилията на останалите страни от ЕС, включително България и Словакия, за постепенен отказ от вноса на руска енергия до 2027 г. От 40 на сто от вноса си на газ по тръбопроводите преди руската агресия в Украйна през 2022 г. ЕС го намали на по-малко от 10 на сто днес.

„Нашата ясна молба към тези страни е, че, подобно на другите членки, които все още използват руски технологии, те трябва да изготвят план как да диверсифицират доставките“, заяви Кадри Симсон.

Тя изрази и съжаление, че Унгария продължава да строи ядрения реактор в централата „Пакш II”. Той зависи от поддръжката и вноса на ядрено гориво от Русия. Будапеща се противопоставя на всякакви санкции срещу Москва, които биха засегнали ядрената енергетика.

Днес се очаква ЕС да обяви 12-ия пакет санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Не се очаква той да наложи ограничения за закупуването на руски втечнен природен газ, макар някои страни членки на Съюза да настояват за това.

„От момента, в който имаме единодушие с Унгария по въпроса, ще имаме колективна позиция“, каза Кадри Симсон.