Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Сан Франциско, за да участва в срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) и да проведе първите си разговори на четири очи с президента на САЩ Джо Байдън от една година насам, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е първото посещение на Си в САЩ от 2017 г. насам, когато президент беше Доналд Тръмп. Очаква се той да се срещне с Байдън днес на пазено в тайна място в района на залива на Сан Франциско.

Президентът на САЩ Джо Байдън също пристигна в Сан Франциско за срещата, припомня Франс прес.

Председателят на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ Бен Кардин е изпратил писмо с призив към президента Байдън да използва предстоящата си среща със Си, за да настоява за освобождаването на американци, задържани от години в Китай, съобщи още Ройтерс.

По-конкретно става дума за трима души - 67-годишният пастор Дейвид Лин, който е в китайски затвор от 2006 г.; 60-годишният Кай Ли, който през 2018 г. беше осъден на 10 години затвор по обвинения в шпионаж и Марк Суидан, бизнесмен от Тексас, осъден в КНР през 2019 г.

"С наближаването на сезона на празниците и възможността да започнем новата година с по-положителна нотка в двустранните отношения между САЩ и Китай, Ви моля да осигурите ангажименти от страна на президента Си за незабавното освобождаване на тези американци", пише Кардин.

Той поиска също така освобождаването и гарантирането на безопасността на членовете на семействата на журналисти, живеещи в САЩ, които според него са изчезнали, затворени или задържани в Китай поради връзките си с тях.