YouTube обяви нови стъпки за борба със злоупотребата и разпространението на дезинформация с помощта на изкуствен интелект, които ще бъдат въведени през следващите месеци.

Новите политики се фокусират върху прозрачността на видеа, създадени с използването на изкуствен интелект, и проблема с т.нар. deepfakes - видеа, в които с помощта на AI се налага лице на известен човек върху друг клип.

Платформата ще направи възможно "подаването на искане за премахване на изкуствено създадено или друго синтетично или променено съдържание, което симулира опознаваемо лице, включително неговото лице или глас."

Физически лица могат да подават искания за премахване чрез процеса за поверителност на YouTube, но компанията ще взема решение, базирано на това дали става въпрос за сатира или дали лицето може да бъде уникално разпознато - като обществена личност, например.

Музикантите или техните представители също ще могат да поискат премахването на съдържание, използващо изкуствен интелект за имитация на техния глас. 

Освен оптимизирането на процеса за премахване, видеоплатформата гарантира, че всяко променено или синтетично съдържание е маркирано като такова. Създателите ще виждат нови опции за разкриване на тази информация и, ако не го направят, може видеото да бъде премахнато, да загубят партньорството си с YouTube и да получат и други санкции. YouTube твърди, че ще се свърже със създателите относно използването на този нов инструмент, преди да бъде въведен.

От страна на зрителите, това ще доведе до голям банер в описанието, указващо, че съдържанието е "променено или синтетично," с възможност за научаване на повече подробности. Въпреки правилната маркировка, YouTube може все пак да премахне видеа, създадени с използването на изкуствен интелект, ако те съдържат "обезпокоително съдържание".