Депутатите в парламента дебатират днес вота на недоверие по темата за отбраната и националната сигурност. От името на правителството военният миинистър Тодор Тагарев заяви, че помощта за Украйна е наш национален приоритет, защото Киев защитава цяла Европа, включително нас, от Кремъл.

От своя страна опозицията, в лицето най-вече на БСП, заяви, че настоящото правителство е правителство на националното предателство, като основен аргумент бе именно помощта, която даваме на Украйна.

Правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение дори на един квадратен километър украинска територия и не понесе отговорност за причинените разрушения и извършените военни престъпления. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев посочи, че помощта за Украйна е наш стратегически интерес.

"Защитавайки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана", каза военният шеф. 

Смята се, че към момента на започване на военната агресия българската общност в Украйна наброява около 230 хиляди души, отбеляза той. По-голямата част от тях живеят в Одеса, Измаил и други райони на Южна Украйна, обект на непрестанни удари и атаки с дронове, добави Тагарев. 

"Много етнически българи се включиха във въоръжените сили на Украйна, някои от тях загинаха за родината си. Спомням си как в първите дни от военната агресия цялото ръководство на БСП призова да помогнем на етническите българи.

Това и правим, но по-тежко е положението на таврийските българи, които живеят в райони от Запорожка област и по-близо до Азовско море, които преди мащабната агресия бяха около 37 хиляди души, след началото на руската агресия около 50 процента от тях са напуснали временно окупираните територии, около 15 процента са бежанци в други държави", каза Тагарев.  

В мотивите за вота се посочва, че през последните години в световен мащаб нарастват политическата нестабилност, военните конфликти, тероризмът, нелегалната имиграция и свързаните с нея рискове, които рискове са значително засилени след началото на войната на Русия срещу Украйна. Към днешна дата има и перспективата за нова война в Близкия Изток, която има потенциал да прерасне в регионален конфликт с трудно предсказуем обхват и последици.

В мотивите се изтъква, че се създава обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а в услуга на чужди икономически и политически интереси.

Посочва се, че в тези условия българското правителство и мнозинството, което стои зад него, са избрали линия на поведение и действия, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и припламващи конфликти, поставят страната и гражданите под нарастващи рискове за сигурността. 

Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България, заради войната в ивицата Газа. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Ако през пролетта, началото на лятото, имахме по около 1500 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, в резултат на нашите действия, с 30 % засилване на охраната, в резултат на интензивния диалог с турската страна, през последните два месеца – септември и октомври, които по принцип са най-силни във връзка с нелегалната миграция през предходните години, ние имаме не повече от 300, до 400, незаконни опита за преминаване на българо-турската граница", посочи Стоянов.

Oт началото на годината до ноември 2023 г. има 174 хиляди опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. На вход са задържани 1430 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022 г., а на изход - 2246 лица или 45% намаление спрямо същия период на миналата година.

"Отбраната със стари руски машини може да предизвиква носталгия в някои от вас, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

"Знам, че непрекъснато в нашата реторика се говори колко е скъпа модернизацията, но реално колко струва живота и здравето на българските мъже и жени, колко струва предотвратяването на невинни жертви", каза още Петков.

Той допълни, че въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, за да имат оперативна съвместимост, както и със съюзници от НАТО.

"Тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно със способностите на нашите съюзници от НАТО ще направим така, че България никога да не влезе във война, това е начинът да гарантираме мира", подчерта Петков.

Депутатът Ивайло Мирчев заяви, че "по-слаби мотиви" не е чел. Той посочи, че изпращането на стари бронетранспортьори от запасите на министерството на вътрешните работи (МВР) е станало с решение на Народното събрание, а не на правителството.

Според Минчев със закупуването на бойни машини "Страйкър" страната прави така, че "да минимизираме възможността някое объркано джудже от изток да реши да ни напада".

Той заяи, че складовете със снаряди не стоят празни, а непрекъснато се обновяват с нови от военните заводи в страната, както и че България не е подарила въоръжение на Украйна.

"Помощта, която сме оказали е на обща стойност колкото няколко километра магистрала. Това, което сме дарили, ще го получим обратно от Европейския съюз, част от парите вече пристигнаха", каза още Мирчев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че има алтернатива на настоящия кабинет - непартийно, програмно правителство, със срок на съществуване.

"Все още има шанс да извадим България от дупката, в която я въведохте -  това минава през оставката на кабинета "Денков“ и нови, бързи, смели държавнически решения", обясни тя.

Според Нинова истинският вот на недоверие е бил на местните избори.

"Там хората ви дадоха своя вот – "сглобката“ загуби половин милион гласове. Въпреки това ще спасите правителството, отбеляза лидерът на социалистите. Въпросът е защо – за пари и заради зависимости – вътре, помежду си, и от чужди интереси. Цената на тези зависимости плашат хората, превърнахте цял един народ в заложник на вашата лакомия и зависимости", каза още Нинова.

В края на дебатите премиерът Николай Денков изтъкна, че вносителите на вота са признали, че войната на Русия е агресивна спрямо Украйна и е заплаха за България.

"Последователно развиваме бойните способности с модерни средства за отбрана. "Възраждане" не се интересува от съдбата на българитв в окупираните територии в Украйна. Там българщината ичезва под натиска на окупаторите.

Истината няма никакво значение в дебатите по вота. Само лъжата и пропагандта. Опозицията няма иситнски аргументи. Именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност. По този въпрос трябва да търсим национален консенсус. Призовавам всички народни представители, които имат съвест и се чвъсвта патриоти да отхвърлят вота".

Това каза още Денков.

Гласуването на вота ще утре в 13,55 ч.