Опозицията - БСП, "Възраждане, "Има такъв народ" и независимият депутат Радостин Василев - внесе днес нов вот на недоверие към кабинета на Николай Денков.

Темата на вота е неспособността на правителството да осигури националната сигурност и отбраната на страната.

"Избрахме тази тема, тъй като тя най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори на предизвикателствата на страната. Правителството вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи да ни засегнат пряко".

Това обясни Атанас Зафиров (БСП).

Той разкритикува оградното съооръжението на границата с Турция, като посочи, че то илюстрира състоянието на националната сигурност. Зафиров посочи още като мотив кадровата немощ в Българската армия, както и изпразването на способностите на българските въоръжени сили в полза на чужди сили, както и че българския военно-промишлен комплекс оставен настрани от процесите по модернизация на армията.

Зафиров обърна внимание и на решение на Министерски съвет за подписване на договор за новите бойни машини страйкъри, взето преди това на парламента, което според него е в противоречие на закона.

"Наблюдаваме нов епизод от това как поредно българско правителство се откупува, за да продължи да управлява", коментира Цончо Ганев от "Възраждане".

За да е успешен вотът на недоверие е нужно за него да са гласували повече от половината народни представители, а именно 121. Трите партии и Василев имат общо 72 депутати. Дори ако ДПС с неговите 36 депутати подкрепи вота, той пак няма да е успешен. 

Това е вторият вот на недоверие към кабинета "Денков - Габриел". Първият беше преди месец по темата енергетика и не успя да мине.