Поне една жена е загинала при руска бомбардировка на жилищна сграда в Селидово, Донецка област. Това съобщи на 15 ноември в "Телеграм" министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.

По думите му целият вход на 4-етажното здание е разрушен. Спасители, заедно с полицейски служители, извадили изпод руините ранени мъж и жена и ги откарали в болница. Още трима души, включително дете, също били изведени от ударен апартамент на четвъртия етаж.

"За съжаление, тялото на мъртва жена беше намерено под развалините. Вероятно поне един човек все още остава под руините", написа министърът.

Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Русия ще плати висока цена за Авдеевка. Това обяви в среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той добави, че защитата на разрушения източен град е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят дейстивята на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили плацдарм на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия за нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата край Херсон.

Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни".

"Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."