Предстоящата голяма промяна в "Манчестър Юнайтед" - придобиването на 25 процента от клуба от най-богатия британец Джим Ратклиф, ще доведе до сериозни промени в клубната йерархия, съобщават британските медии.

Изпълнителният директор  Ричард Арнолд ще напусне в края на годината, първи обяви журналистът от "Скай спортс" Марк Клайнман. Малко по-късно клубът го потвърди. Поначало се очаква влизането на Ратклиф в "Юнайтед" да бъде одобрено и оповестено тези дни. 

А раздялата с 52-годишния Арнолд, анонсирана от "Дейли мейл" по-рано през есента, е част от подмяната на ръководни кадри. Това е едно от условията на собственика на химическия гигант INEOS, който слага ръка на футболните операции в "Юнайтед", а търговската част остава за щатското семейство Глейзър. То прие офертата на Ратклиф миналия месец. Очаква се бизнесменът да плати около 1,5 милиарда долара за дела.

Временно функциите на Арнолд ще бъде иззети от Патрик Стюарт, който в момента е член на Борда на директорите и правен съветник на клуба. Той е на "Олд Трафорд" от 2007 г. и е заемал различни позиции, също като Арнолд.

Последният започна работа в "Манчестър Юнайтед" също през 2007 г. През февруари миналата година замени Ед Удуърд като изпълнителен директор.

Медиите в Англия спекулират, че запостоянно мястото на Арнолд - експерт най-вече в търговията и маркетинга, ще бъде заето от французина Жан-Клод Блан - бивш изпълнителен директор на "Ювентус" и ПСЖ. От декември миналата година той отговаря за спортния профил на "Инеос". Компанията притежава футболни клубове, спонсорира "Мерцедес" във Формула 1, колоездене и т.н.

Очаква се в ръководството на "Манчестър Юнайтед" скоро да влезе и друг кадър на Ратклиф - сър Дейв Брайлсфорд, който е бивш шеф на британското колоездене. Той е гласен за ролята на спортен директор на "Олд Трафорд". Последното подсказва, че и други директори ще се простят с постовете си.

Индикациите от Острова са, че засега мястото на мениджъра на тима Ерик тен Хаг не е застрашено.