Прокуратура разпореди полицейска проверка в Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол по сигнал на директора за учител, поставил заснемащ телефон в ученическата тоалетна. След заседание на етичната комисия в училището днес стана ясно, че 24-годишният преподавател по английски език е уволнен, съобщава БТА.

"Изключително скандално и уронващо престижа на гимназията, силно разклащащо психиката на децата. Шокирани сме именно защото никой не е очаквал от този колега, който е и наш бивш ученик да направи подобно безумие", каза пред журналисти говорителят на гимназията Росица Бакалова, учител по български език и литература.

На 13 ноември ученик намира в кошчето на тоалетната записващ видео телефон. Бакалова поясни хронологията: ученикът извадил телефона, изгледал клипа на него - видял самия себе си, както и че е записано как преподавателят поставя устройството.

Учителят по английски е признал, че е сложил там телефон, но с друга цел.

"Неговата версия е, че били му изчезвали разни неща. За мен това са доста нелепи и скалъпени обяснения. По-късно в показанията си пред полицията е казал, че е изхвърлил телефона", обясни Бакалова.

Езиковата гимназия е била първата месторабота на въпросния учител. Той е бил в изпитателен срок.

"Поведението му по-никакъв начин не е давало подобни индикации. Много от колегите се чувстват лично предадени, защото наистина са виждали в него огромния потенциал като добър преподавател", допълни тя.

По думите ѝ след уволнението въпросният учител вече не може да преподава. Информацията за случилото се е качена в системата на всички Регионални управления по образование в страната. Училищният психолог пък вече работи с питомците заради случилото се.

Очаква се проверката да приключи до дни.

"Дадени са указания за снемане на сведения от всички запознати със случая лица – ученици, учители и лицето, посочено за евентуален извършител", каза за БТА районният прокурор Мина Грънчарова.

"Разбирам, че много родители реагират как не сме разбрали. Бих казала, че ако всеки може да разбере недобрите намерения, нямаше да има нито лоши постъпки, нито престъпления. Щяхме да бъдем едно идеално общество, но за съжаление, не сме", коментира още Бакалова.