Израелската армия показа снимки и видео от команден център на "Хамас" под болницата "Аш Шифа" в Газа.

По данни на израелските войски в болницата "са открити оръжия, бойна техника и технически устройства, принадлежащи на ислямистката терористична групировка. Претърсването на комплекса продължава, заяви говорителят на армията Даниел Хагари.

Военните разпространиха и видеоклип, който показва част от материалите, открити в неназована сграда в болницата, включително автоматични оръжия, гранати, боеприпаси и бронежилетки.

Говорителят на армията Джонатан Конрикус посочи във видеото чанта, скрита зад машина за ядрено-магнитен резонанс, съдържаща автомат, боеприпаси, ръчни гранати и униформа. Други оръжия са били открити в друг шкаф, каза той. На едно от оборудванията е бил поставен етикет с името на бригадите "Касам". Намерена е и голяма част от информация, свързана с разузнаването. В момента всички находки се проучват обстойно. „Хамас“ отрича съобщенията като "очевидни лъжи и фарс".

Според израелската армия в сряда вечерта тя е предприела действия срещу „Хамас“ в болница "Шифа" в град Газа, като е убила няколко бойци от палестинската групировка. Операцията е продължила и в четвъртък вечерта.

"Тази нощ провеждаме целенасочена операция в болница "Ал Шифа". Продължаваме да напредваме", заяви генерал-майор Ярон Финкелман в канала на армията в „Телеграм“.

Контролираното от „Хамас“ Министерство на здравеопазването обяви, че по време на операцията с булдозери са били разрушени части от южния вход на болницата. Според свързаната с "Хамас" информационна агенция "Шехаб" в района са били чути изстрели.