"Трябва да се разберат вътре в некоалицията, защото проваленото днес заседание на Съвета по сигурността за мен е тежък удар върху българската държавност."

Това коментира в четвъртък вицепрезидентката Илияна Йотова.

По-рано днес имаше извънредно заседание на Съвета по сигурността към премиера, свикано заради оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Предсрочно заседанието напуснаха представителите на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова и Делян Добрев, както и на ДПС - Делян Пеевски.

"Ние имахме убеждението, че поне по теми като външна политика и национална сигурност има някакво съгласие вътре в некоалицията, в сглобката. Очевидно пропастта е много дълбока. И аз се питам нещо друго: защо недоволстват от политическа партия ГЕРБ, след като те имат и вицепремиер в това правителство (който е и министър на външните работи-бел. ред.) и госпожа Мария Габриел трябва да отговори дали е съгласна с тези констатации", добави Йотова.