Представителите на ГЕРБ  - председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността. Според техни изявления отпадането на дерогацията (изключението - б.р.) за внос на руски петрол за нуждите на "Лукойл", за което те отдавна настояват, е можело да стане още вчера.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обаче заяви, че според мнението на експертите, относно отпадането на дерогацията "всичко преди 1 март е риск".

"Считаме за абсолютно безпредметно нашето оставане, защото всичките ни опасения през всичките тези месеци, които изразявахме и през вас за пореден път през докладите на службите, се потвърдиха", каза пред журналисти Атанасова. 

И допълни:

"Стана ясно, че "Лукойл" е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва в огромен процент руски петрол. Стана ясно, че има възможност за доставки извън Руската федерация и извън вида „Уралс“. За нас няма изненада и е загуба на време да продължаваме да стоим на този импровизиран Съвет по сигурността, който потвърждава всичко, което ние говорихме през последната година и половина. 

Печели се на гърба на българските граждани".

Министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание от ГЕРБ проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. С него за пореден път се предлага дерогацията да отпадне три дни след приемането му. Законопроектът не бе приет от енергийната комисия.

Предстои промените да бъдат гласувани в пленарна зала днес.

На подобно мнение, като това на ГЕРБ, бе и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Безполезна среща. Не чухме никакви доводи. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим. Никакви доводи не чухме. Никаква яснота. Ще има гласуване в парламента. ПП ще отстояват сроковете за март. Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП. Коалицията "Путин" е факт. Ще се разбере дали реално от Москва се командва българският парламент. Много съм огорчен от това. Разбрахме, че митниците не са си свършили работа, санкциите са били нарушавани. Ще подадем сигнали до прокуратурата и ДАНС. Чудовищна далавера".

Това коментира Пеевски.

Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. 

Петков посочи, че от формацията са готови да прецизират първоначалното си предложение дерогацията да отпадне от 15 март, като новата дата да бъде не по-рано от 1 март. 

"Всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове", каза още Кирил Петков. 

"Това не е на база на нашето мнение, а на база на изслушване на всички служби и министерства. Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Това е нашият единствен приоритет в случая. Едновременно с това сме за най-бързото прекратяване на паричните потоци към Путин и неговото правителство, но това не трябва да стане за сметка на необосновани рискове за българските граждани", посочи Кирил Петков. 

По думите му Агенция „Митници“ продължава да си върши работата по контрол на износа на горива.

Петков посочи, че датата 1 март догодина е била потвърдена като най-ранната възможна за отпадане на дерогацията и от страна на специалния представител на държавата в "Лукойл", а аргументът за това отново са технологичните рискове. 

Кирил Петков определи като "политически капан" твърденията на ГЕРБ-СДС и ДПС, че "Продължаваме Промяната – Демократична България" гласува като коалиция с "БСП за България" и "Възраждане" за оставането на дерогацията.

"Ако сме отговорни към българските граждани и спазим сроковете, препоръчани от експертите, ни обвиняват, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и се покачат цените на бензиностанциите за всички български граждани, има този риск нашето правителството да бъде обвинено за това. С други думи този капан се използва и в двете посоки, за да имаме политически загуби", смята Петков.

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Това заяви министър-председателят Николай Денков.

Според премиера  минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са:

след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен руски нефт;

след 31 януари 2024 г. - не повече от 25% вносен руски нефт;

от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт.

Такса "руски газ"

С гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ, ДПС, Народното събрание прие на две четения промяна, с която освобождава "Булгартрансгаз" от събирането и съответно внасянето в бюджета на новата такса, която се дължи от "Газпром" за транзита на руски газ по газопровода "Балкански поток". Депутати от всички парламентарни групи, освен "Продължаваме промяната - Демократична България", се обединиха, че по този начин газопреносния оператор ще бъде спасен от фалит, тъй като трябва да внася 6 милиона лева на ден, които няма как да бъдат събрани от руската компания.

Със законови промени преди месец бе въведена таксата от 20 лв/мвтч. върху вноса и транзита на руски газ. Заради тях президентът Румен Радев заяви, че се рискува финансовото състояние на дружеството, а премиерът отрече. Радев дори сезира Конституционния съд.

Новите измененията са внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Целта е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочват вносителите.

Поправката се налага, защото към момента се оказва, че единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз". Компанията вече дължи близо 250 млн. лева.