България е изпълнила всички условия, за да влезе в Шенгенската зона. Това заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок на съвместна пресконференция с българския си колега Мария Габриел. 

"Пълноправното членство на България и Румъния в Шенген трябва да стане бързо - условията отдавна са изпълнени. Особено във времена, когато навсякъде се чуват призиви за нови гранични стени, ние като ЕС трябва да удържим на думата си", заяви Бербок.

Тя посочи и че бърз отговор трябва да има и за членството в ЕС на страните от Западните Балкани.

"Не трябва да отваряме "европейска чакалня" в Западните Балкани. Това само ще даде на Русия отправна точка за дестабилизация. Като ЕС трябва да признаем усилията на страните кандидатки и след това да предприемем заедно обещаните следващи стъпки", подчерта министърката.

Габриел изтъкна, че "позицията на Берлин означава много за България и българския народ". Тя добави, че Германия подкрепя страната ни и за членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и за опазването на външните граници, което е основен приоритет.

Относно подкрепата на България за Украйна Мария Габриел обясни, че страната ни ще работи за санкционния режим срещу Русия и за предприемане на мерки срещу заобикалянето на тези санкции.

"България е дом на хиляди бягащи украинци", посочи тя и увери, че страната ни ще работи с Молдова, Румъния и Гърция за алтернативи маршрути за украинското зърно.

България подкрепя интеграцията на страните кандидати за Европейския съюз – държавите от Западните Балкани, Молдова, Украйна и Грузия. Критериите трябва да бъдат изпълнени, допълни Мария Габриел.