Управляващите май започват да осъзнават какво причиняват на "Булгартрансгаз". Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Той коментира дълга на "Булгартрансгаз" и таксата за пренос на руски газ с думите, че България "става тясна за манията за величие на някои хора".

"Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ - б.р.) ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват".

По-рано днес с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС, Народното събрание прие на две четения промяна, с която освобождава "Булгартрансгаз" от събирането и съответно внасянето в бюджета на новата такса, която се дължи от "Газпром" за транзита на руски газ по газопровода "Балкански поток". Депутати от всички парламентарни групи, освен "Продължаваме промяната - Демократична България", се обединиха около мнението, че по този начин газопреносния оператор ще бъде спасен от фалит, тъй като трябва да внася 6 милиона лева на ден, които няма как да бъдат събрани от руската компания.

Със законови промени преди месец бе въведена таксата от 20 лв/мвтч. върху вноса и транзита на руски газ. Заради тях президентът Румен Радев заяви, че се рискува финансовото състояние на дружеството, а премиерът отрече. Радев дори сезира Конституционния съд. 

Поправката се налага, защото към момента се оказва, че единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз".

Радев посочи, че дългът на компанията вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише от баланса на дружеството - приходи в бюджета от вноската за пренос няма да дойдат.

"А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два месеца при посещението ми там, благодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България във важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа", каза президентът.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред "Файненшъл таймс", в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

За мача с Унгария: Това е срамно

Това, което се случва, е срамно. То е неуважение към хилядите привърженици и любители на футболната игра и националния отбор. То вече влияе и много сериозно на имиджа на България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти случилото се последните дни около европейската квалификация между България и Унгария.