Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво означава за трансхората в България отказът да си сменят пола по лични документи? Какво всъщност е транссексуалността и с какво се сблъскват българите с това състояние?

По тези въпроси трябваше да разговаряме с Габриела Банкова, която вече 4 дни води гладна стачка пред един от символите на българското правораздаване - след като съдът за пореден път не уважи правото й на идентичност, различна от тази по рождение. Но минути преди да започне записът на Z-Каст, полицаи дойдоха и арестуваха Габриела.

Причината - отказ да даде личната си карта, която е унищожена, и да се идентифицира с имената, които е получила по рождение. 

"Моето достойнство е нарушено и аз отказвам да бъде унижавана. Ако щат, да ме арестуват. Ако ме арестуват, това не е унижение за мен - но ако ми казват, че съм човек, който не съм, е унижение за мен. Те нямат това право. Аз отказват да бъда унижавана и да се припознавам с неща, които очевадно не са вече истина", заяви тя преди полицията да й сложи белезници и да я откара до Първо РПУ.

Кадри от ареста можете да видите в началото на епизода.

Добрата новина е, че заедно с нея протестират и други трансхора, които се сблъскват с някои от същите проблеми - Робин Желязков и Рио. Двамата трансмладежи разказаха защо подкрепят Габриела и какво всъщност е да си транс човек в България.

Новият, 137-ми епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.