Над 2400 украински деца са отвлечени в Беларус от старта на руската инвазия. Това сочи проучване на Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве на Йейл, цитирано от "Униан".

Експертите твърдят, че деца на възраст от 6 до 17 години са взети от най-малко 17 града в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област (четири региона, които Русия е частично окупирала - бел. ред.). Те са били настанени в 13 обекта из Беларус, като над 2000 от тях - в детския център "Дубрава" в Минска област, пише Ройтерс.

"Системните усилия на Русия за идентифициране, събиране, транспортиране и превъзпитание на украински деца се извършват със съдействието на Беларус. Руското федерално правителство и беларуският режим съвместно координират и финансират движението на деца от окупираните територии на Украйна към Беларус", се казва в доклада.

Специалистите са уверени, че транспортирането на деца до Беларус през Русия в крайна сметка е било координирано между Путин и Лукашенко.

В средата на март 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова и руския президент. Те са обвинени в незаконно депортиране на украински деца.

През лятото членове на Европейския парламент призоваха Международния наказателен съд да обмисли издаването на заповед за арест и на Лукашенко за участието в незаконното отнемане на деца.

По-рано бяха разпространени видеа от "Дубрава", в които певци казват на деца:

"За да живеем в мир, така че Байдън да умре, Бог да ме прости, така че и Зеленски да умре, а Путин да просперира и да поеме контрола над цяла Украйна."