Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен определи решението на правителството на страната му да блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство като "погрешно", предаде "Фокус".

Той критикува остро и австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Когато федералното правителство на Австрия каза "не" на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз излязох с публично изявление, в което казах, че не съм съгласен с решението на моето правителство. Не виждах смисъл да блокираме Румъния и България към Шенгенската система. Въпросът е много по-широк, как да контролираме потока от хора, търсещи работа или убежище в 27-те държави от ЕС. Намирам решението на австрийското федерално правителство за грешно, но се надявам, че един ден ще бъде преразгледано. Имах няколко контакта с румънския и с българския президент Румен Радев. И днес считам, че решението не беше правилно", отбеляза австрийският държавен глава.

Австрия обосновава ветото си върху включването на България и Румъния в Шенгенската мрежа с необходимостта от цялостна реформа на пространството. В края на октомври българският премиер Николай Денков посети Виена в неуспешен опит да убеди Нехамер да промени позицията си.

"За нас обаче е немислимо в момента да разширим Шенген. Аз казвам, че това няма нищо общо с България и с Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Вътрешните министри казват - да, това пространство не функционира. 11 страни имат вътрешен контрол на границите и въпреки че Австрия е вътрешна страна има контрол на австрийско-немската граница", отбеляза на съвместна пресконференция автрийският министър-председател.