Изтребители на германските военновъздушни сили са прихванали неидентифициран руски военен самолет над Балтийско море. Изтребителят "Илюшин Ил-20" е навлязъл във въздушното пространство над Балтийско море, което се наблюдава от НАТО, без да подаде сигнал на транспондера или без предварително предупреждение. В отговор на това германски изтребители също са излетели след сигнала за тревога.

Руският изтребител се е появил на военния радар на базата на НАТО в Емари, Естония. След това са излетели няколко изтребителя на германските военновъздушни сили, подкрепени от италиански и испански военни самолети. Датските и шведските военновъздушни сили също са пратили свои изтребители в района.

"Ил-20" се използва от руските военни за разузнавателни полети. Тъй като самолетът се е движел без сигнал и без полетен план, той е представлявал опасност за гражданските пътнически самолети.

Изтребителите на НАТО са го ескортирали, докато не е напуснал отново международното въздушно пространство над Балтийско море. Това изрично не е нарушение на въздушното пространство, но силите за бързо реагиране на НАТО се вдигат стандартно в такива случаи.

 "Подобни ситуации във въздуха се решават по високопрофесионален начин. След идентифицирането поддържаме визуален контакт и съпровождаме самолета, докато той отново напусне международното въздушно пространство", казва говорител на германските ВВС.

От началото на руската агресивна война срещу Украйна руски военни самолети все по-често прелитат над Балтийско море. Финландия и Япония също са съобщили за нарушения на въздушното пространство от руски самолети от началото на войната. Навлизането на руски самолети е предизвикало голямо безпокойство и в двете държави.

НАТО предполага, че това са разузнавателни полети.