Турският президент Реджеп Ердоган се среща днес с германския канцлер Олаф Шорц и федеалния президент Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин. Визитата му бе остро критикувана, след като Ердоган подкрепи действията на „Хамас“ и нарече Израел терористична държава.

На голям митинг в Истанбул преди няколко дни турският президент попита:

"Защо Нетаняху е терорист? Той превърна „Хамас“ в терорист".

Тези думи правят разговорите днес в Берлин трудни.

Германия обяви сигурността на Израел като определяща и за съществуването на германската държава.

„Ние ще говорим за нещата, които трябва да бъдат обсъдени, както винаги правим. Също така и за различните гледни точки. Това също е много важно по този въпрос, да има яснота", заяви канцлерът Шолц преди срещата си с Ердоган.

На призивите на еврейски организации посещението на турския президент да бъде отменено, министърът на земеделието Джем Йоздемир заяви: "Животът не е ферма за понита. Това означава също, че трябва да се срещаш с хора, които имат понякога абсурдни виждания.“

"Ако просто спрем да разговаряме с тези, с които не сме съгласни за ценностите си, ще имаме сравнително голям брой почивни дни", подкрепи го и говорител на правителството.

Турция играе важна роля в преговорите за освобождаването на заложниците в Газа.

Освен това тя е основна възпираща сила за незаконната имиграция. Това са основните теми, които ще бъдат обсъдени днес. За да не се стига до скандални изказвания обаче, не е предвидена среща с журналисти или с турската общност.