Единствено коалиция КОД се е отзовала на поканата от страна на столичния кмет Васил Терзиев, съобщи той пред журналисти. Снощи стана ясно, че новият кмет е поканил всички лидери на политически формации с представителство в Столичния общински съвет, включително и Бойко Борисов.

"Ще се радваме да се видим с Вили Лилков и останалите им общински съветници, които проявиха желание да си поговорим за темите за София и да отпушим този процес. Чакаме срещата с тях с нетърпение, надяваме се и някои от другите партии да се отзоват и да проявят отговорност към нуждите на София“, отбеляза Терзиев.

Както стана ясно и от поканата му, целта е да се обсъдят ключовите за столицата теми, включително изборът на председател на СОС и съставянето на отделните комисии. В началото на седмицата нито една формация, включително ПП-ДБ (СС), не успя да събере подкрепа за своя кандидат за поста.

"Ще преценим нашата стратегия на базата на това кой ще се отзове на нашата покана. Ние протегнахме ръка и показахме, че искаме да тръгнем от големите неща за града", каза още той. "Търсим подкрепа за политики, няма никакви сглобки."

По-късно вечерта Георги Свиленски от БСП потвърди, че и столетницата ще прати хора - за обсъждане на приоритетни политики за столицата. Корнелия Нинова ще е в Шумен, но левицата ще прати зам.-председател на партията и на парламентарната група за разговор с кмета.

Кметът подчерта, че отново кандидат на ПП-ДБ (СС) ще е Борис Бонев, въпреки отказът на ГЕРБ и БСП да го подкрепят.

"Когато сме спечелили убедително изборите в София – имаме 19 районни кмета, общинските съветници колкото втората и третата сила взети заедно, е редно да бъдем подкрепени в предложението ни за председател на Общинския съвет", добави той.

По повод започнатото дело на Ваня Григорова срещу неговия избор и решението на съда да отвори чувалите с разписките от машинното гласуване в София, Терзиев отбеляза:

"Не се притеснявам. Нашите наблюдения и анализи показват, че много от сгрешените протоколи биха били в моя полза. Имаме много работа за града, така че не губим време, за да изземаме ролята на съда."