Покана с цел "намиране на общи приоритети за съвместна работа" и "ефективното стартиране на работата на Столичния общински съвет" е изпратил кметът на София Васил Терзиев до партийните лидери, в т.ч. до този на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поканата публикува снощи в социалните мрежи PR-ът на ГЕРБ Никола Николов, обявявайки, че в началото на седмицата обединението ПП-ДБ (СС) в СОС твърдо отхвърляше възможността да търси подкрепа от втората сила в София. "Чета и не вярвам на очите си!? Чудя се и дали Борис Бонев знае за тази покана и дали и той ще бъде на предложената от кмета на "Промяната" среща" - написа Николов.

Тази сутрин с прессъобщение от Столична община стана ясно, че Терзиев е пратил идентична покана на всички лидери на групи в СОС, не само до Борисов.

Кметът предлага среща в събота, 18 ноември, преди насроченото за понеделник заседание на СОС. На него трябва да се направи втори опит да избере председател, след като кандидатът на обединението Борис Бонев получи подкрепа само от 23-мата общинари от собствената си група. А общинарите на ГЕРБ отказаха да участват в гласуването.

Терзиев предлага да се обсъдят конкретни политики, приоритети и проекти, заложени в програмата на ГЕРБ и в тази на ПП-ДБ (СС). Както и конкретни предложения за бюджета на Столична община за 2024 г. 

И накрая - обсъждане на рамка за "реализиране на договорените политики и стартиране на същинската работа" на СОС.

"Тази покана е още един израз на готовността ми да бъда кмет на всички софиянци и да рабопя с всички политически сили, за да можем заедно да постигаме резултати и да подобряваме живота на хората на София, за което ни трябва работещ общински съвет", подчертава СО.

Първият в листата на обединението в СОС - Борис Бонев, лидерът на "Спаси София" - заяви многократно, че няма да се търси подкрепа от ГЕРБ, а вместо това ще води преговори с БСП, "Възраждане" и другите групи в общинския съвет. ГЕРБ реагира остро на това решение - било лицемерно да се критикуват тези партии като "пропутински" преди изборите, а после да се търси "сглобка" с тях в общината. 

БСП обаче реши, че няма да подкрепя Бонев за поста, а "Да, България", част от "Демократична България", взе решение да не подкрепя общинарите на Костадин Костадинов където и да е в страната.